Dostupni linkovi

Evropa i Amerika spremne priznati nezavisnost?


Uoči izravnog susreta izaslanstava Srbije i Kosova u New Yorku, International Herlad Tribune najavljuje da su Amerika i Evropa spremna priznati nezavisnost Kosova ukoliko ovotjedni diplomatski napori ne urode plodom. List podsjeća da je status Kosova izazvao konfrontacije na relaciji Zapad Rusija i da je Moskva prijetila i upotrebom veta dođe li do rezolucije koja bi trebala priznati kosovsku nezavisnost.

"Pravila igre su utvrđena", prenosi list izjavu visoko pozicioniranog evropskog diplomate koji je tražio da mu se ne otkriva identitet zbog osjetljivosti teme. Razgovori dviju strana završavaju 10. decembra i ukoliko se dogovor ne postigne, Kosovo će unilateralno proglasiti nezavisnost, piše International Herald Tribune. Evropljani će,do točke do koje mogu ostati jedinstveni, slijediti američki potez, kaže diplomat kojega citira list.

Evropska unija radije bi vidjela UN rezoluciju koja bi podržala nezavisnost, ipak, podsjeća list, neće biti lako postići jednoglasje unutar "dvadesetsedmorice". Ilustrirajući škakljivost teme, francuski predsjednik Nicals sarkoyz u prošlo tjednom intervuju je kazao kako Evropa mora ostati jedinstvena po pitanju Kosova, ali da se u obzir mora uzeti i stav Rusije. "Dugoročno gledano, nezavisnost Kosova nije moguće izbjeći, rekao je Sarkozy, dodajući i kako "predsjednik Putin mora shvatiti da ga nitko ne ponižava".

Jedinstvo unutar Unije neće biti lako postići, ali diplomati vjeruju da je to ipak moguće. International Herald Tribune ističe da Rumunjska i Slovačka, strahuju da bi etnički Mađari u njihovim zemljama, mogli tražiti veću autonomiju, ipak te dvije zemlje bi se mogle naći pod američkim pritiskom kako bi slijedile ostatak Evrope oko Kosova.

Problem mogu biti Grčka i Cipar, napominje list. Grčka bliski srpski saveznik, mogla bi biti protiv priznanja iz straha da se susjedna Makedonija ne destabilizira zbog etničkih Albanaca u toj zemlji. Cipar bi pak mogao strahovati da primjer Kosova ne posluži ciparskim Turcima kao razlog da opstruiraju.

Medjutim, i evropski i američki diplomati se slažu u jednom - status Kosova ne može beskonačno biti nedefiniran . List podsjeća da je od trenutka kada je Kosovo došlo pod upravu UN 1999, primilo i preko 3 milijarde eura pomoći te da se na Kosovu još uvijek nalazi 17.000 vojnika. International Herald tribune podsjeća da se u posljednje tri godine od kada vodstvo Albanaca ustrajava na nezavisnosti, rastu i političke tenzije, ali i nasilje koje provode organizirane kriminalne grupe.
XS
SM
MD
LG