Dostupni linkovi

Srbija neće slati svoju vojsku na Kosovo


"Ubeđen sam da Kosovo nije vojno pitanje i da se ne može rešavati upotrebom vojske", rekao je Šutanovac u intervjuu za list "Blic".

Šutanovac je podsetio da naredbu za upotrebu vojske donosi predsednik Srbije i dodao da nije prisustvovao nijednom zvaničnom sastanku na kojem se na taj način raspravljalo o toj temi.

"Niko relevantan za to pitanje nije dao izjavu da će vojsku slati na Kosovo. Izjave predstavnika ministarstava koja za to nisu nadležna, nisu državna politika, već pitanje kako je neko tog dana bio raspoložen i šta je rekao u bašti nekog restorana u Beogradu, što je ođeknulo čak do Njujorka", kazao je ministar.

On je podsetio da nijedna država u poslednje vreme nije ušla u Evropsku uniju a da pre toga nije postala članica NATO, i ocenio da je priključivanje tom savezu jedna od stepenica ukoliko Srbija želi da ide ka Evropi.

Šutanovac je rekao da, kao ministar, sprovodi politiku vlade koja nalaže da se u Vojsci Srbije primene najbolji standardi a to su, prema njegovoj oceni, NATO standardi.

"I kada za tu odluku dođe vreme, neće je doneti ni Demokratska stranka ni Demokratska stranka Srbije već građani", kazao je on i dodao da će Srbija biti osuđena na propast ukoliko se ne bude tehnološki razvijala i ukoliko se njeni građani na budu školovali i lečili u skladu sa modernim društvom.

Ponovio je da vojska redovno proverava vojne objekte da bi se uverila da se u njima ne nalaze haški optuženici ili druge osobe koje ne bi trebalo tu da se nalaze ali da Vojno-bezbednosna agencija nema tragova o kretanju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
XS
SM
MD
LG