Dostupni linkovi

Međunarodni dan mira...


PESMICA: „Mir, mir, mir, niko nije kriv, ala, ala, ala sudija je krava, pečenje, mirenje, ljudsko pomirenje“.

SANIJA ALOMEROVIĆ: Samo nek’ mi kažu gdje su kosti da sahranim, da mogu otići makar moj bol da iskažem.

PESMICA: „Mir, mir, mir, niko nije kriv, ala, ala, ala, sudija je krava, pečenje, mirenje, ljudsko pomirenje“.

Mogu li glasovi osmogodišnjaka Osnovne škole „Dušan Korać“ u Bijelom Polju nadjačati glas rodbine štrbačkih žrtava. Advokat Velija Murić, pravni zastupnik ljudi čijih su dvadeset najbližih oteli iz voza u Štrpcima i pobili još ’94, a za šta je odgovarao samo jedan čovjek, kaže:

„Sve dotle dok se našim prostorima, prostorima u okruženju budu šetali osvjedočeni zlikovci, ratni zločinci, dok se bude ratnim zločincima klicalo i dok se budu podržavali sa nivoa vlada neće doći do mira i ne može pravog istinskog mira biti“.

Boris Raonić, koordinator Nansen Dijalog Centra:

„Nevezano samo za svjetski Dan mira, već i za neke druge aktivnosti, na primjer, deportacija muslimana iz Herceg Novog, slučaj Bukovice, Kaluđerski Laz i tako dalje, vidim da ogromna većina u Crnoj Gori izgleda ne razumije zbog čega sva priča uopšte o svim ovim temama, zbog čega je priča danas o miru i svim ovim deportacijama, prateći neku logiku bila pa prošlo. Međutim, nauka, to jest istorija mira, dokazala ukoliko se na bavimo sa suočavanjem sa prošlošću sa gonjenjem zločinaca, sa gonjenjem inspiratora da će se sve te stvari ponavljati. I oni koji prate tu logiku bilo pa prošlo, zbog čega sad ovod, koji mir, u Crnoj Gori se nikad nije ni ratovalo, nijesu ni svjesni koju opasnost prave i sebi i društvu u kome žive. Mir nije, naime, samo odsustvo rata ili ono što bismo mi u Crnoj Gori trebali mir da nazovemo period između dva rata. On prestavlja i socijalno i lično i društveno i psihičko, moralno blagostanje svakog pojedinca i svake grupe u određenom društvu“.

Advokat Velija Murić:

„Do pomirenja naroda, do kolektivnog pomirenja može doći. Ja apelujem na današnji dan na vlasti da ratne osvjedočene zločince privedu licu pravde. Nije to samo puko pravno pitanje ili pak neka tek tako obaveza vlasti, već ona mora na taj način da vrati povjerenje jer nema slobode kretanja, nema slobode življenja, ako se svakodnevno na ulici, na pijaci susreću i žrtve i ekzekutori“.

Boris Raonić:

„Mi u Crnoj Gori treba da se pozabavimo ovim pitanjima, treba da se suočimo sa prošlošću, treba da se suočimo sa onima koji su radi apanaža ili nekih sličnih ideja, suvereniteta i tako dalje i čuvali i sakrivali sve ove stvari, to su takozvani crnogorski intelektualci, pa onda kada se nakon svega toga dese i oni postanu žrtve tog terora onda se svi čudimo – pobogu, šta se ovo dešava. Za nekog ko malo dublje prati te stvari i duže to je ništa novo, jer to je samo manifestacija svega onoga što su svi .....?..... u Crnoj Gori doživljavali“.

PESMICA: „Mir, mir, mir, niko nije kriv, ala, ala, ala sudija je krava, pečenje, mirenje, ljudsko pomirenje“.

Boris Raonić: U jednom afričkom plemenu postoji riječ koja se zove „buntu“, a znači „Ja sam ono što jesam zbog tebe“.
XS
SM
MD
LG