Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slike zadarskog podzemlja


Zadarska policija privela je jednog 28-godišnjaka pod sumnjom da je zapalio dvoja kola djeci uglednog zadarskog odvjetnika Davora Buljana. Mladić je sin uglednog zadarskog karate stručnjaka, koji je po napisima medija najmoćniji zadarski kamatar, a i ocu je nedavno gorio automobil. Čini se da je ovo tek početak jednog ozbiljnijeg obračuna, kaže za naš radio dobar poznavatelj hrvatskog krim-miljea, urednik Crne kronike u zagrebačkom „Jutarnjem listu“ Dušan Miljuš:

„Ovo je očito bila poruka odvjetniku Buljanu. U mjesec dana ovo je već drugi napad na njega. Prije mjesec dana je pretučen pred svojim restoranom, sad su mu zapaljeni auti koja koriste njegova djeca. Zašto? Zato što vjerojatno na njega nisu mogli, pa su udarili tamo gdje je svatko najslabiji – na djecu.“

Zadar ulazi u nemirna vremena, procjenjuje Miljuš:

„Da li se radi o razbuktavaju mafijaških obračuna po cijeloj Hrvatskoj, to je teško reći. Ali u Zadru vjerojatno da, s obzirom na milje kojem pripada i odvjetnik Buljan, kome je blizak i kome su bliski ljudi iz kruga počinitelja. Oni su se vjerojatno isprepletali u nekim poslovima. Očito zbog velikih novaca koji se vrte u tim igrama, netko je nekome stao na put, netko je nekoga – kako bi to kriminalnim žargonom rekli – zavaljao i sad dolaze računi na naplatu.“

Novinarka „Slobodne Dalmacije“ Jasna Babić, autorica je niza knjiga o sprezi kriminalnog i obavještajnog polusvijeta u Hrvatskoj, ali i rođena Zadranka, koja nije neupućena u ulogu odvjetnika Buljana u zbivanjima u Zadru:

„On ima izvrsne veze na policiji, on ima izvrsne veze u pravosuđu, on je bio vrlo blizak toj grupi oko Gotovine, koja se tobože brinula za Gotovininu obranu i za održavanje njegovog mita. Vjerojatno, to što se događa s tim automobilima, što će se dalje događati, vjerojatno još dramatičnije, to je rizik njegove pozicije i rizik svih poslova kojima se on bavi. A i rizik mnogih drugih koji su zloupotrijebili status jednog heroja, koji je trebao biti u Hagu na vrijeme i možda danas ne bi bio u pritvoru.“

Brzo uhićenje sumnjivca ukazuje da je policija ozbiljno shvatila poruku upućenu Buljanu. Prema neslužbenim informacijama, i fizički napad na njega i paljevina automobila bile su mu poruka za nevraćanje milijun eura na ime sređivanja „projekta“ gradnje megamearine u uvali Bregdetti i hotela na predjelu Punte Bajlo.

Očito u nerealiziranim poslovima oko atraktivnih projekata i zemljišta u kojima je netko ostao izigran treba tražiti i uzroke napada na Buljanovu imovinu. A kako su u igri veliki novci i jaki igrači iz zadarskog krim-miljea, imovina bi mogla biti samo početna meta i prva faza upozorenja, iza kojih slijede likvidacije u „sačekušama“, procjenjuje Miljuš. Jasna Babić predlaže zaključak:

„Kad institucije ne rade svoj posao, onda se stvari obično rješavaju ,sačekušama‘.“

Policijska represija prema mafijaškom podzemlju se pojačava, i – možda zvuči apsurdno – ali i ovaj obračun rezultat je pojačane policijske borbe sa kriminalom, kaže Miljuš:

„Zapravo je problem u tome da je organizirani kriminal uhvatio duboke korijene i mislim da što budemo išli dalje, a kako se represija bude pojačavala prema njima, bit će sve više tih obračuna. Sad ću se poslužiti onom famoznom uzrečicom iz onog famoznog dokumentarca ,Vidimo se na čitulji‘ – mi smo ipak mala bara s puno krokodila. Dakle, krokodil isu se međusobno počeli jesti, ovaj prostor im je postao preuzak, a nemaju toliko snage da bi proširili svoje djelovanje drugdje.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG