Dostupni linkovi

RSE saznaje: traga se za sporazumom sa Holbrukom?


U okviru Akcionog plana Vlade Srbije za saradnju sa Hagom do sada je saslušano više svedoka koji tvrde da postoji dogovor između haškog optuženika i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i američkog diplomate Ričarda Holbruka, prikupljene su izjave, ali zvaničnih informacija nema jer su te aktivnosti pod oznakom državna tajna.
Vlado Nadeždin, bivši šef kabineta ministra inostranih poslova SR Jugoslavije Milana Milutinovića, rekao je za naš program da je dao izjavu Tuzilaštvu Srbije za ratne zločine ali nije mogao da iznese više detalja jer se pismeno obavezao da o tome ne govori. Nadeždin je naveo da je pozvan na svedočenje zbog tvrdnji da postoji dokument Holbruk-Karadžić:

“Sporazum postoji, potpisan je 1995. godine pred Dejton. Tada sam bio šef kabineta saveznog ministra za inostrane poslove SRJ i video sam taj dokument, čiji su potpisnici Ričard Holbruk i Radovan Karadžić. Dokument je sa nekoliko tačaka, u zaglavlju je predsednik Republike Srpske, kabinet predsednika, u levom uglu je potpis Radovana Karadžića a u desnom Ričarda Holbruka. Najvažnija tačka, od 3-4 tačke, je da Haški tribunal nije nadležan za Radovana Karadžića.”

Nadeždin je rekao da je ugovor sačinjen u četiri primerka, da bi trebalo da se nalazi u Ministarstvu inostranih poslova SR Jugoslavije, sada Srbije, ali nije mogao da nam kaže gde je taj dokument potpisan:

“Te detalje ne znam, gde i kako – da li na Palama ili u Sarajevu. Jer, Holbruk je tada leteo sa svojom šatl diplomatijom na relaciji Sarajevo-Beograd, Pale-Zagreb itd.

RSE : Kako pronaći taj dokument?

„Ne znam, to biste morali da pitate Holbruka, Amerikance i one koji su zainteresovani da se dokument skloni.”

Ričard Holbruk ranije je demantovao da je postigao bilo kakav dogovor sa Radovanom Karadžićem, a Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u svojoj arhivi nema takav dokument. Međutim, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ovih dana je podsetio da je pre nekoliko meseci rekao da ne veruje da taj sporazum postoji, ali i dodao da sada to ne bi tako decidirano mogao da tvrdi:

“I sama Karla del Ponte je u više navrata govorila za Karadžića da izgleda kao da je u zemlju propao. Apsolutno ne posedujemo nikakvu informaciju, osim što su nam mnogi svedoci i učesnici tih događaja, u ovim istražnim radnjama i operativnim akcijama koje vršimo, govorili da je Karadžić zaista napravio neki sporazum sa Holbrukom. Bukvalno su do detalja opisali na koji način se to dogodilo.”

Jedan od onih koji bi mogli da budu saslušani je i brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, koji je za naš program rekao da se to još nije dogodilo:

“Mene nisu zvali i nemam pojma da li će me zvati. To sam čuo na televiziji i voleo bih da se to dokaže – da ne bude po novinama rekla-kazala, ovaj dao ovakvu izjavu a onaj onakvu.”

Iako kaže da sporazum Holbruk-Karadžić nikada nije imao u svojim rukama, Luka Karadžić tvrdi da bi imao šta da kaže o tom navodnom dokumentu:

“Ja nisam imao priliku da vidim taj sporazum i ne znam da li kod nekoga postoji napismeno – dogovor znam da postoji.”

RSE: Da li Vam je Radovan Karadžić, Vaš brat, rekao da postoji takav dogovor?

“Da jeste, normalno da jeste i to ne jednom nego više puta – da postoji dogovor da se Radovan povuče iz politike a da će zauvrat povući optužnicu. Iz tog razloga Radovan nije prisustvovao Dejtonu.”

Iako vlast u Beogradu često istice da Radovan Karadžić nije u Srbiji, pred dolazak glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte saopšteno je da Akcioni tim traga za svim optuženicima. Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine, rekao je da rad obaveštajnih službi treba da ostane nevidljiv, ali i poručio da niko neće izbeći pravdi:

“Aktivni smo i po pitanju Karadžića, radili smo određene stvari po tom pitanju i imamo šta da kažemo gospođi Karli del Ponte. Kakav će biti njen izveštaj to ćemo videti. I prošli put kada je dolazila su bile prognoze da će dati negativno mišljenje.”
XS
SM
MD
LG