Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretnje verskoj slobodi


Informacija da je u nedelju uveče u Kraljevu nepoznati počinilac na zgradame dve crkve, Evanđeoske i Adventističke, ispisao poruku “Stop sektama”, više je nego jasan signal da ocene izrečene u godišnjem izveštaju američke administracije o stanju verskih sloboda u Srbiji nisu bez osnova. Svešenik Evanđeoske crkve Aleksandar Vitakić podseća da je jedan raniji incident u Kraljevu naveden kao primer u ovom izveštaju:

Vitakić: „Oni su pomenuli ono što se desilo u noći između 17. i 18. decembra prošle godine kada su nam bacili molotovljev koktel i zapalili crkvu. Juče smo imali bogosluženje, u osam sati smo otišli kući i oko jedanaest sati smo morali da se vratimo. Otišli smo i videli na zidu veliki natpis „Stop sektama“ ispisan sprejom, mislim plave boje. Ono što je interesantno jeste da je u poslednjih dve-tri nedelje, možda malo više, krenula jedna nova medijska kampanja koja se radi iz ne znam kog izvora – kampanja protiv sekti. Ono što je najgore jeste da tu imamo neke samozvane sektologe, koji i protestante i hrišćane koji poštuju Sveto pismo kao reč Božiju svrstavaju u istu grupu sa satanistima – što je van svake pameti. Mislim da su rezultat toga grafiti, kasnije kamenice, posle paljevine i to tako uvek ide, to je matrica.“

RSE: Otkud ta količina netrpeljivosti u Kraljevu? Ako se ne varam, crkve su u 70-im i 80-im godinama nesmetano delovale u ovom gradu.

Vitakić: „To se i ja pitam. Imate pravo. Grad je i donedavno, rekao bih, bio tolerantniji. Zbog čega je netolerantniji u poslednjih nekoliko godina, da li zbog toga što sada ovde imamo više mentaliteta– ne znam. Naravno, uzmite u obzir da sada u Kraljevu žive ljudi koji su došli iz drugih krajeva, iz svojih životnih nesreća, kao izbeglice. Tako da je kraljevački mentalitet malo promenjen, jer imamo ljude iz raznih delova naše zemlje – i sa Kosova i iz drugih mesta.“

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su zabeleženi slučajevi diskriminacije predstavnika verskih manjina, da su prijavljeni slučajevi vandalizma, govora mržnje, fizičkih napada, kao i da su u medijima objavljivani izveštaji u kojima su ove zajednice nazivane “sektama”, a njihovi pripadnici – “satanistima”. Konstatuje se da su policija i vladini zvaničnici preduzeli pozitivne korake kao odgovor na govor mržnje, ali da istrage, uglavnom, nisu okončane.

U najvećim tradicionalnim verskim zajednicama ne slažu se sa zaključkom Stejt departmenta o pogoršanju verskih sloboda u Srbiji. Sekretar Mešihata u Beogradu efendija Eldin Ašćerić kaže da iz perspektive Islamske zajednice u Srbiji takva ocena ne stoji:

Ašćerić: „Naprotiv, mi smo osetili neko poboljšanje i nadamo se da ono neće stagnirati i da neće opadati. Nadam se da će se svi problemi, koji postoje niz godina, rešavati na bolje i da će status i odnos državnih organa prema nama biti sve bolji. Možda je sada u fokusu i u žiži objedinjavanje islamske zajednice u Srbiji, odnosno konačno stavljanje tačke na to. Takođe, možda i potreba za molitvenim prostorom muslimana u Srbiji, konkretno u Beogradu i drugim mestima, gde postoji potreba za tim.“

S druge strane, sociolog religije Mirko Đorđević slaže se sa konstatacijom da je u protekloj godini odnos prema 64 registrovane male verske zajednice pogoršan. Đorđević kaže da je za sve kriv Zakon o crkvama i verskim zajednicama, usvojen 2006. godine, za koji tvrdi da je u dirktnom raskoraku sa Ustavom Srbije:

Đorđević: „Ustav Republike Srbije na najmoderniji i najdemokratskiji način reguliše verske slobode građana. Nijednu crkvu ne pominje, nijednu ne marginalizuje, nijednoj ne daje privilegije. Ali, zakon izdvaja jedan broj tradicionalnih crkava, a ostale automatski stavlja u drugi red. Drugi momenat je takođe vrlo bitan – imamo odnos većih crkava prema manjinskim zajednicama koji se ogleda u tome što katolička i pravoslavna crkva i islamska zajednica sve ostale male zajednice svrstavaju u sekte. Pogoršanje verskih sloboda ogleda se u tome što tokom poslednjih nekoliko godina, a ove godine posebno, imamo zaoštrenu situaciju sukoba, pa čak i nasilja na verskoj osnovi. Imamo napade na adventiste koje bukvalno tuku, imamo skrnavljenje pravoslavnih i katoličkih grobalja i čak nasilje, da jedni drugima napadaju crkve. Takva situacija je u poslednje vreme sve više i više komplikovana“ – kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa sociolog Mirko Đorđević.
XS
SM
MD
LG