Dostupni linkovi

Izbori pre ili posle odluke o Kosovu!?


Oštra sporenja oko predsedničkih izbora i NATO-a između koalicionih partnera, stranaka premijera i predsednika države prema nekim najavama iz Demokratske stranke mogla bi imati ozbiljnije posledice. Ministar odbrane i potpredsednik demokrata Dragan Šutanovac rekao je da će ako Demokratska stranka Srbije ne podrži Borisa Tadića na izborima za predsednika Srbije doći do redefinisanja odnosa u vladi, kao i da bi vlada tada teško opstala. Ipak, i pored svakodnevnih packi koje uslede iz DSS-a na skoro svako obraćanje zvaničnika DS-a, pa čak i samog predsednika države i lidera demokrata na ove dve teme u ovoj stranci tvrde da nema nesuglasica u koaliciji. Branislav Ristivojević, portparol DSS-a:

“Iznošenje bilo kakvih problema ili nesuglasica u javnost nije pravo mesto za rešavanje odnosa u koaliciji. Pravo mesto za rešavanje odnosa u koaliciji je kontakt između koalicionih partnera.”

I dok traju nadgornjavanja između dva koaliciona partnera oko datuma predsedničkih izbora, treći član vladajuće kaolicije G 17 plus poručuje da je problem moguće rešiti u okviru ustavnog zakona. Vlajko Senić, funkcioner G 17:

“U okviru postojećeg ustavnog zakona postoji dovoljno širok okvir i rok koji omogućava postizanje političkog dogovora o datumu održavanja izbora i njegovom redosledu. Uz dobru volju i napor sve tri strane je vrlo lako moguće u narednom periodu napraviti taj dogovor.”

A u svetlu nesporazuma oko predsedničkih izbora, insistiranju Demokratske stranke na poštovanju ustavnog zakona i njihovom raspisivanju krajem godine nasuprot stavu Koštuničinog DSS-a da dok traju pregovori o statusu Kosova ne može biti reči ni o čemu drugom, uz slikovito objašnjenje ministra policije da se “ne ide na igranku dok traje operacija”
plasirana je i mogućnost drugačije koalicije. Sa Srpskom radikalnom strankom, na primer. I pored toga što je tako nešto pomenuo jedan od Koštuničinih poslanika u parlamentu, a pojedini mediji preneli da je bilo susreta visokih zvaničnika DSS-a i radikala o eventualnoj saradnji te dve stranke nakon što bude jasnije kakvo je rešenje statusa Kosova Andreja Mladenović, portparol DSS-a to negira:

“Zaista nema nikakve istine u tome što je objavljeno. Sigurno je da bismo mi ovde znali ukoliko ima nekakvih kontakata sa radikalima i to bi vam rekli. Nikakvih kontakata nije bilo, nema takvih razgovora i to je dezinformacija koja je objavljena.”

Dokle se pak, može stići ubacivanjem u igru svih opcija.

DSS ovog trenutka drži u rukavu kartu pretnje saradnje sa radikalima i datum predsedničkih izbora, kaže Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa, jer po njemu ako se oni održe pre rešavanja kosovskog stautsa pobednik će biti Tadić, a ako bi bili posle toga onda radikal Tomislav Nikolić. Jedini element koji ima DS je da može da izazove krizu Vlade i parlamentarne izbore, kaže Nikolić:

„Tadić je skloniji nekoj saradnji, skloniji kompromisu a Koštunica je malo tvrđi. S druge strane, Tadić ovog časa ima najmanje dvostruko veću podršku javnosti nego Koštunica i njegova partija. Najzad, tu su i radikali koji bi bili radi da taj veći mandat Vlade potroše u borbi za Kosovo jer će na svim drugim stranama da omanu – ekonomski, socijalno, približavanje EU, odnosi sa međunarodnim monetarnim institucijama. Tako da će na kraju tog mandata, i radikali i DSS, biti u teškom položaju, najverovatnije ispod 10% podrške. To je, na neki način, suicidalna strategija DSS i verovatno će zbog svega toga malo razmisliti da li da krenu tim putem.”
XS
SM
MD
LG