Dostupni linkovi

Paralelni izbori za Srbe na Kosovu?


Jasmina ŠCEKIC

"Postoji mogućnost i razmišljanja o organizovanju srpskih izbora u svim sredinama na Kosovu,” rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, najlogičnije bi bilo da te izbore proglasi Skupština Srbije ili eventualno da se izbori održe u režiji Srba, srpskih organizacija, institucija i relevantnih političkih stranaka na Kosovu.

“Na taj način bi se dobili kredibilni i legitimni predstavnici Srba a ne da Srbe predstavljaju neki samozvani predstavnici Srba odnosno oni koji imaju svega 0,3 odsto podrške i time naravno nanose štetu interesima Srba i autentičnim srpskim zahtevima,”podvukao je Ivanović.

On smatra da Srbi sa Kosova ne treba da učestvuju ni na lokalnim izborima na Kosovu.

“Poznato je da naše institucije nemaju nikakve veze sa kosovskim institucijama, da naše opštine nisu u sistemu lokalne samouprave Kosova, već smo u ustavno-pravnom sistemu države Srbije, mi smo u zdravstvenom i obrazovanom sistemu Srbije kao i u drugim sistemima Srbije. Budžet ne dobijamo od Prištine već od Beograda tako da smatram da ne treba učestvovati ni na lokalnim izborima i time dati bilo kakav privid legitimiteta institucijama koje će sutra proglasiti nezavisno Kosovo,” zaključio je Ivanović.

Podpredsednik SNV centralnog Kosova Rada Trajković smatra da je ovakva inicijativa u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Ja mislim da ovaj projekat zaista ne nudi ništa dobro Srbima. Pre svega zato što potpuno ugrožava Srbe ispod Ibra. Mislim naravno na želju Srba za decentralizacijom i dobijanjem novih opština sa srpskom većinom, koje se ne mogu legalizovati bez međunarodne zajednice i saglasnosti Albanaca koji se nalaze na institucionalnim pozicijama. Dakle, zaista mislim da sve inicijative koje ne vode ka stabilizaciji ovog prostora , nažalost, jesu inicijative koje ne nude dobru perspektivu nikome.”

Član Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić ocenjuje da bi sprovođenje ovakve inicijative u delo znatno oslabilo poziciju srpskog pregovaračkog tima.

“I ono što je takođe veoma bitno jeste da bi se time dao vrlo jasan signal i drugoj strani da krši rezoluciju 1244 SB UN . Tako da smatram da je sprovođenje ove ideje nemoguće”, kazao je Nojkić.

Kosovski parlamentarni i lokalni izbori zakazani su za 17. novembar, a vlada i predsednik Srbije preporučili su kosovskim Srbima da ne izlaze na parlamentarne izbore.
XS
SM
MD
LG