Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BANJALUKA


Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je da će tužilaštvo zatražiti od suda da snimak govora generala Armije BiH Rasima Delića sa njegovog "oproštajnog sastanka" s mudžahedinima bude uvršten kao dokaz u procesu koji protiv Delića vodi Tribunal.
Kako prenose banjalučke "Nezavisne novine" od subote, Kavran je kazala da će zvaničan zahtjev sudu biti upućen nakon što se sa Interneta skine kompromitujući snimak.
"Za taj snimak smo čuli i ranije, o njemu je govorilo i više, ali do sada nam nije bio dostupan. Čak je i tužilac, u uvodnoj riječi na početku sudjenja Deliću, govorio o dnevniku Envera Šabana, u kojem se pominje oproštaj s mudžahedinima", kazala je ona.
Snimak, koji je prije nekoliko dana postavljen na internet portalu "Youtube", ukazuje da su mudžahedini, suprotno tvrdnjama Delićeve odbrane, bili pod kontrolom armijskog vrha u Sarajevu.
Pretpostavlja se da je snimak načinjen krajem 1995. ili početkom 1996. godine.
Tužilaštvo haškog tribunala Deliću na teret stavlja komandnu odgovornost za zločine mudžahedina počinjene nad Srbima i Hrvatima u Srednjoj Bosni.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG