Dostupni linkovi

Tenzije pred skup neonacista u Novom Sadu


Neonacisti su pokazali kako plasiraju svoje ideje kada su pripadnici Nacionalnog stroja 2005. upali na jednu antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2005. i učesnike fizički i verbalno maltretirali. Nakon dve godine nekoliko neonacističkih i desničarskih sajtova pozivaju na “Srpski marš - marš za jedinstvo Srbije" u Novom Sadu kao protest protiv cepanja Srbije i svih oblika "autonomaštva, separatizma, sektašenja i podela". Neonacisti su za marširanje izabrali baš 7. oktobar - dan rođenja jednog od vođa nacističkog Trećeg Rajha Hajnriha Himlera, komandanta zloglasnih Gestapoa i SS-a.

"Ako državne strukture nemaju volje da spreče nacističko divljanje u Novom Sadu, dužnost je svih građana da stanu u odbranu svog grada i da kažu jednom zauvek: 'Neće proći'", saopštila je organizacija Antifašistička akcija Novog Sada i pozvala sve "iskrene antifašiste" da se "samoorganizuju" i pruže otpor najavljenom neonacističkom mitingu 7.
oktobra. Neonacistički marš se ne sme dozvoliti jer bi to značilo da je takvo ponašanje normalno, kaže nam Zoran Petakov iz Antifašističke akcije:

“Zato što bi to zaista značilo da je ovaj grad mrtav i da ovo društvo nema snage da se odupre narastajućem fašizmu – mi mislimo da nije tako. Zbog toga smo uputili taj poziv svima onima koji imaju elementarne humanitarne karakteristike i smatraju se antifašistima da se pojave. Mi nismo pozvali nikoga da se tuče nego da se građani prosto pojave i iskažu svoj antifašizam jer ako oni imaju prava de se okupe imamo i mi.”

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, međutim ide i korak dalje u pozivu svojim aktivistima i članovima na otpor neonacističkom skupu:

“7. oktobra u Novom Sadu svi ligaši letve u šake i da jednom zauvek rešimo pitanje neonacista u Vojvodini ako već policija, koju za to plaćamo, to neće da uradi. Nacistima nema mesta u Vojvodini jer ako sada od toga ne napravimo problem sutra će crne trojke izbacivati ljude iz njihovih kuća, to smo već gledali. Sutra ćemo doći u poziciju da stasvljaju pištolje deci na čelo.”

Vlada Srbije nije reagovala na zahtev za zabranu neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa, koji je Skupština Vojvodine uputila pre dve godine, nakon upada neonacista na tribinu u Novom Sadu. "Ništa se nije preduzelo kako bi se sve ekstremističke grupe zabranile i na taj način njihov rad onemogućio, rekao je ovih dana predsednik vojvođanske Skupštine Bojan Kostreš. Tako je i ministar policije Dragan Jočić na pitanje novinara šta će učiniti sa najavljenim skupom neonacista šturo i neodređeno odgovorio:

“Ja mislim da nećemo dozvoliti nikome da naruši mir i spokojstvo građana.”

MUP Srbije je nakon zahteva za zabranu Skupštini Vojvodine dostavio informaciju u kojoj se navodi da su neonacističke organizacije u Srbiji "Nacionalni stroj" i "skinhedsi", da je rasistička organizacija "Rasni nacionalisti - rasonalisti", a klerofašistička "Obraz".

Kritička reakcija države i javnosti je neophodna, kaže za naš program Jovo Komšić, profesor na novosadskom univerzitetu, ali da nije funkcionalan poziv lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine na neposredan konflikt i sudar pristalica jedne i druge vizije društva i ideologije:

“U situaciji kada država pravovremeno nema senzibiliteta za očuvanje elementarnih pretpostavki sopstvenog identiteta, a to znači postavka pravne i demokratske države, i kada država i njeni čelnici ne pokazuju taj senzibilitet u odnosu prema ekstremnim idejama kvazinacionalnog tipa. Ako država ili neki pojedinci u državi misle da su to prijatelji države, to je velika greška, onda takva situacija zahteva kritičku reakciju svih građana kojima je stalo do demokratske budućnosti i nacije i države. Naravno, ne znam dali bi nekome odgovaralo u središtu vlasti da dođe do konflikta pa da onda u isti koš svrsta i jedne i druge ekstremiste – možda je i to deo scenarija.”
XS
SM
MD
LG