Dostupni linkovi

Kosovski Srbi traže objašnjenje Beograda


Posle odluke Vlade Srbije većina Srba centralnog Kosova kaže da neće izaći na novembarske izbore za parlament Kosova i opštinske vlasti.

Dejan Nedeljković, radnik vatrogasne sluzbe u Lapljem Selu, kaže da se ne može glasati u situaciji kada nedostaju bezbednost, sloboda kretanja i zaposlenje. "Mislim da će većina nas da podrži stav naše vlade i nećemo da izadjemo na izbore, jer jer za nas nisu validni, stanje je i dalje teško, što se može i primetiti, ništa na bolje ne ide."

Ipak, optužbe i razočarenje u vlast i političare zbog postojanja neizvesnosti je stanje o kojem najviše govore lokalni Srbi. Na samo spominjanje izbora, meštani odmah postavljaju neka druga pitanja, za njih od životne važnosti.

Budimir Stanojević, penzioner iz Lapljeg Sela, upitan šta misli o izborima odgovara da ga to uopšte ne interesuje. "Ja mogu da govorim o onome što me peče drugo ništa. Nemamo mi život ovde, ja ću da iznesem u novine i stavicu tablicu i prodaću i kuću i zemlju i sve."

Velica Verić iz Gračanice kaže da je glasanje važno, ali da najpre treba rešavati svakodnevne probleme. "Treba da se izadje ali da se vidi šta se radi, niko nikoga ne pita, nezaposlena omladina strašno, ogorčena omladina."

Velica radi u svom improvizovanom marketu, gde prodaje novine i najosnovnije namirnice. Kaže da se mora puno truditi pošto njen sin nigde ne radi, stoga kritikuje nadležne. "Sin mi ima dvoje dece nezaposlen je, ima trideset dve godine, a kako da ima radni staž koji se traži, kada da ga stekne. Trebalo bi da ovi stari svi idu u penziju a mladi da se zaposle, jer koliko ima u Gračanici nezaposlenih."

RFE: Da li na osnovu svega toga smatrate da ovde ima budućnosti za Srbe?

"Pa treba da ima nego šta, gde ćemo dalje, gde ćemo da idemo. Ko ima gde, on je otišao, ko nema da ostane gotovo, ja nemam namere."

U Gračanici vlada svakodnevna gužva na glavnom putu, koji vodi ka Gnjilanu i mestima centralnog Kosova. U centru sela pored puta nalazi se improvizovana pijaca, na kojoj seljani nude voće i povrće koje gaje u baštama. Prodavci kažu da ima posla ali ne i dovoljno. Kada govore o izborima i politici, kažu da im mnogo toga nije jasno.

Jorgovanka Todorović je raseljeno lice iz Prištine, dobija minimalnu penziju i sada prodaje na pijaci. Ona traži od Beograda objašnjenje šta znači ne izlazak na izbore, šta će biti sa Kosovom i zašto se ništa ne radi na rešavanju problema Srba.

"Zašto Srbi da ne glasaju za pokrajinu ili republiku, šta će da bude sa nama, ako ne glasamo nije dobro, ako glasamo nije dobro a zašto, samo zašto to? Igraju se kao ringe ringe raja. Istina nama treba, ne treba laž. I da znamo gde da idemo na pijacu, gde da se krećemo, koja je sloboda, zašto struje nema, zašto vode nema, ako treba da plaćamo struju platićemo, ali da imamo jedan dobar život, ovo malo dok živimo što nam je preostalo.

Jedan pedesetogodišnji Srbin iz Gračanice kaže da nema uslova za održavanje izbora i pita se zbog čega niko ozbiljno ne rešava probleme srpske zajednice.

"Izbori i da budu nas niko ne pita, drugo oni rade kako hoće mi smo samo tu radi reda gradjani, i sada ko kako hoće radi. Nas niko ne pita ko je došao nas da pita jel hoćeš da radiš, imaš li posao? Niko. I pravo da ti kažem ovi izbori ne treba da se održe, jer nikakvi uslovi nisu ispunjeni, niti imaju ljudi zaposlenje, niti slobodu kretanja i šta nam izbori trebaju, ovo je samo čista propaganda za svet."
XS
SM
MD
LG