Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosturi leoparda pronađeni u BiH


Pripremio Rinko Golubovic

"Ostaci dvaju leoparda kosturi su vrste leoparda koji su živjeli na prostoru između Španjolske i Južne Afrike a koja je s balkanskog, odnosno europskog područja potpuno iščezla prije nekoliko tisuća godina", izjavio je koordinator istraživanja u špilji Vjetrenici Ivo Lučić.Po riječima stručnjaka u toj je špilji već 1968. utvrđeno da postoji cjelovit kostur vrste leoparda koja je iščezla s europskog područja i sada ga se nastoji izvući.Dijelovi kostura negdašnjeg europskog leoparda osim u Vjetrenici već su bili pronađeni u špilji Pisanoj stini u Dalmaciji, Veternici kod Zagreba, Velikoj pećini na Ravnoj gori te u jednoj špilji u Crnoj Gori.Za kostur medvjeda u Vjetrenici smatra se da bi mogao biti star i do pet tisuća godina, i vjerojatno je riječ o vrsti špiljskog medvjeda koja je također iščezla iz Europe.

Nakon 30 godina tigrovi ponovno u indijskoj prašumi

Najmanje 20 tigrova viđeno je u tropskoj prašumi u zapadnoj Indiji, gotovo tri desetljeća nakon što se vjerovalo da ih je krivolov potpuno izbrisao iz tog područja.Tigrovi su uočeni u planinskoj šumskoj zoni od 800 četvornih kilometara u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra, a riječ je o rijetkim dobrim vijestima u Indiji koja velikom brzinom gubi životinjske vrste zbog krivolova i razaranja životinjskih staništa."Taj prostor, Sahyadri, dobro je pokriven šumom i idealno je stanište jer tigrovima pruža idealno lovište za plijen, međutim tigrovi u njemu nisu bili viđeni od 70-ih godina", kazao je Wishwas Sawarkar, bivši čelnik državnog Instituta za divlje životinje.Sawarkar procjenjuje da je "u području sada najmanje 20 jedinki" tigra.

Vjeruje se da u Indiji živi polovica svih preživjelih tigrova u svijetu, a prema popisu provednom 2001. i 2002. godine, njihov broj pao je na samo 3.642 jedinki, dok je prije stoljeća iznosio 40.000.Stvarna brojka tigrova kreće se između 1.300 i 1.500, prema prvim rezultatima najnovijeg popisivanja čiji bi rezultati trebali biti objavljeni ove godine, navode stručnjaci.Stručnjaci procjenjuju da su tigrovi djelomice spašeni jer su se krivolovci okrenuli drugim područjima gdje im je lov unosniji.Dijelovi tigrova tijela koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini, a kože tih velikih mački na tržištu postižu cijene od tisuća i tisuća dolara.Službe za očuvanje okoliša nadaju se da će sada nadležne indijske vlasti područje Sahyadri proglasiti zaštićenim rezervatom tigrova. Ako to učine ministarstvo šuma mora dobiti i potrebna sredstva za zaštitu tog područja.


Sve duži popis ugroženih vrsta

Život na Zemlji sve brže nestaje, jer su mjere za očuvanje prirode postigle vrlo ograničen uspjeh, pa je među sisavcima danas ugrožena svaka četvrta, a među vodozemcima svaka treća vrsta. Redoviti godišnji (Crveni) popis ugroženih vrsta koji izrađuje World Conservation Union (IUCN) sad obuhvaća 41.415 vrsta. Među kojima njih 16.306 prijeti izumiranje, što je 88 više nego prošle godine.

Uz sisavce i vodozemce, svakoj osmoj vrsti ptica i čak 70 posto biljnih vrsta prijeti opasnost od izumiranja.

"Ritam smanjivanja biološke raznolikosti raste i moramo odmah nešto poduzeti kako bismo ga značajnije smanjili i suzbili ovu opasnost od globalnog izumiranja", izjavila je glavna direktorica IUCN-a Julia Marton-Lefevre.

Veliki čovjekoliki majmun, jedna od čovjeku najbližih životinjskih vrsta, prešao je iz kategorije ugroženih u kategoriju kritično ugroženih vrsta nakon što se otkrilo da su u posljednjih 20-25 godina dvije trećine gorila iz područja Western Lowlands istrijebljene zbog trgovine njihovim mesom i, u zaštićenim područjima, od virusa ebole u posljednjih 15 godina.

Istu promjenu kategorije doživio je i krokodil Gharial, koji živi u Indiji i Nepalu, čija je populacija između 1997. i 2006. pala s 436 na 182 odrasla primjerka.

U kategoriji kritično ugroženih, možda izumrlih vrsta je riječni dupin iz Jangcea, iako ga se ne može klasificirati kao izumrlu vrstu dok se ne provedu dodatna istraživanja.

Prema istraživanju, samo je jedna životinjska vrsta, papigica s Mauricijusa, prešla iz kritično ugrožene u nižu kategoriju ugroženosti, zahvaljujući naporima aktivista za očuvanje prirode.
XS
SM
MD
LG