Dostupni linkovi

Đukanović tužio pretučenog direktora "Vijesti"


Komentarišući tužbu koju je Milo Đukanović, predsjednik Demokratska Partije Socijalista, podnio protiv direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića, glavnog urednika Ljubiše Mitrovića i preduzeća „Deili Pres“, kao izdavača lista, a kojom se na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda traži obeštećenje od čitavih milion eura, Željko Ivanović za naš radio kaže da je tajming za pokretanje ovog procesa veoma indikativan. Ivanović naglašava da nije slučajno što bivši premijer nije sačekao okončanje istrage kojom treba da se utvrdi identitet napadača koji su ga šipkama pretukil na deseti jubilej „Vijesti“, kao i osoba koje su taj napad naručile:

„Prije nego što je išta urađeno po tom pitanju on podnosi tužbu čime ne samo opstruira, nego praktično prekida svaku dalju radnju i unaprijed saopštava njen ishod. Potpuno bi bilo i po njega lično, a on je ipak i dalje najmoćniji čovjek u Crnoj Gori, a i po sami sistem da sjutra sud presudi u njegovu korist, a da nakon toga policijska istraga se ipak dovede do kraja i potvrde se sumnje koje sam ja iznio. Ovo je poruka policiji da završe slučaj, da ga zaključe, stave u ladicu ili da nađu nekoga kao što je bilo na početku istrage oko našeg kolege Luke Žikića da saopšte besmislicu tipa da su opet neki maloljetnici iz Nikšića te večeri batinali redom po Crnoj Gori i da su onda stigli i do Podgorice i slučajno tu naletjeli na mene i da su i meni to zadovoljstvo priuštili“.

Podsjetimo, bivši premijer tužbu bazira na izjavama Željka Ivanovića koje su pratile napad na direktora „Vijesti“. U jednom od tekstova naslovljenom „Palica od Đukanovića i familije“ objavljena je Ivanovićeva izjava da je „Milo Đukanovića pozvao svoje kerbere da ga pretuku“. Bivši premijer se u tužbi, između ostalog, poziva na Ivanovićevu konstataciju da je napad na njega čestitka od onih koji vladaju Crnom Gorom, a to je Milo Đukanović i njegova familija, bilo biološka ili kriminalna. Duševni bol koji mu je nanijet tim izjavama Đukanović je procijenio na milion eura. Komentarišući visinu odštetnog zahtjeva Željko Ivanović kaže da ljudi koji pokreću tužbu za duševne bolove i povredu časti i ugleda pred sudom obično traže simbolične odštete jer je, kako ističe, poenta dobiti moralnu satisfakciju, a ne finansijsku:

„Međutim, ovdje sa iznošenjem cifre od milion eura gospodin Đukanović ustvari saopštava da on nema nikakvih duševnih bolova, da mu nije povrijeđena ni čast ni ugled, nego želi da na taj način i dovede našu novinu u finansijske probleme i da tim putem, kada to već nije uspjelo svim onim što je preduzeo posljednjih par godina, ugasi jedini nezavisni dnevni list i jedini ozbiljni medij u Crnoj Gori“.

Zbog svega toga, kaže Željko Ivanović, Crna Gora u 2007. godini počinje da liči na Miloševićevu Srbiju koja je posljednje godine Dedinjskog režima represivnim mjerama i poznatim Šešeljevim Zakonom o medijima, gušila rad slobodnih medija kojima su izricane enormne novčane kazne:

„Ja se ipak nadam da 2007. nije isto što i ’99., da ipak u Crnoj Gori su se stvari promijenile i otišle toliko daleko. Gospodin Đukanović to ne shvata, ne shvata da ne može protiv točka istorije koji ide u pravcu civilizacije, koji ne može da se vrati nazad i da će i naše sudstvo svojim profesionalnim odnosom potvrditi i neosnovanost te tužbe i neosnovanost samoga zahtjeva“.

Dragoljub Đukanović, pravni zastupnik predsjednika vladajuće stranke, nije želio da komentariše detalje u vezi sa tužbom Mila Đukanovića:

„Mogu da potvrdim da je gospodin Milo Đukanović kod Osnovnog suda u Podgorici ustao sa tužbom radi naknade štete protiv Željka Ivanovića, protiv gospodina Mitrovića i dnevnog lista „Vijesti“. Sve ostalo ćemo reći na sudu“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG