Dostupni linkovi

Lajčak ponovo upozorava političare


Lajčak je za današnji sarajevski "Dnevni avaz" naveo da bi jedna od posljedica bila i to da BiH ne napreduje u procesu liberalizacije viznog režima.

"Ako do reforme policije ne dođe, onda građani BiH ne mogu očekivati da se nastavi proces liberalizacije viznog režima do potpunog njegovog ukidanja. Oni bi mogli imati samo beneficiju da za vize plaćaju 30 umjesto 60 eura, dok bi druge države napredovale ka bezviznom režimu s Unijom", pojasnio je Lajčak.

Na pitanje zašto ne iskoristi bonska ovlaštenja i smijeni političare koji koče proces reforme polcije, visoki predstavnik je kazao da "smjenjivanje nije uvijek odgovor".

"Možda bi nekome i odgovaralo da ga smijenim kako bi počeo neku drugu platformu. Neko je, možda, obećao previše, zna da to ne može ispuniti i sada radi sve da bude smijenjen. Želim da ljudi upravo to i vide - da se otkrije ko je taj ko je odlučio da onemogući BiH na njenom evropskom putu", rekao je Lajčak.

Dodao je da će kada bude vrijeme reći o kojem ili kojim političarima BiH se radi.

Lajčak je naglasio da je reforma policije vezana uz evropsku perspektivu BiH i da se "Evropa ne može načuditi zašto BiH ima dilema i kako se njeni lideri ponašaju".

"Da se razumijemo, neću oklijevati u korišćenju svojih ovlašćenja. Ipak, proces evropskih integracija mora ići iznutra. Ne možete nikoga natjerati na njega", kazao je visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG