Dostupni linkovi

Đukanovićev odnos prema Parlamentu


Komentarišući optužbe da rijetko učestvuje u radu crnogorskog Parlamenta, predsjednik i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je u intervjuu agenciji Mina kazao da ga te primjedbe ne opterećuju jer aktivno učestvuje u pripremi stavova Poslaničkog kluba stranke koje njegove kolege kasnije prezentuju. On je dodao da u poslaničkim klupama ima dovoljno poslanika DPS-a da bi se njegovo odsustvo odrazilo na donošenje odluka. Iako je u drugom dijelu intervjua istakao važnost parlmenta u društvu i poručio kako bi bilo najbolje da se novi Ustav usvoji u toj instituciji Đukanović je pojašnjavajući razloga zbog kojih i sam ne prisustvuje skupštinskim sjedinicama parlament okarakterisao kao mjesto koje prvenstveno služi za iznošenje političkih stavova. „A ja imam puno prilika za prezentaciju svojih političkh stavova da bih to radio samo u parlamentu“, kazao je Đukanović. Komentarišući Đukanovićev odnos prema Parlamentu, lider i poslanik Narodne stranke Predrag Popović kaže da predsjednik DPS-a potcjenjuje najvažniju instutuciju u državi:

„Čime na direktan način govori o tome šta zapravo misli o Crnoj Gori, odnosno njenim institucijama. Ako zaista poštuje Crnu Goru i ako ona zaista nije njegova privatna država i ako se zaista u toj državi pravo i pravde poštuju koje institucije sistema imaju svoje mjesto, onda je njegovo mjesto ili u parlamentu ili prosto ostavka na tu funkciju i oslobađanjem tog mjesta za nekog ko će da radi posao za koji ga plaćaju građani“.

Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović smatra da je poslanik Đukanović izjavom da nema potreba da učestvuje u radu Skupštine javno potvrdio da misli samo na svoje lične interese:

„On i time potvrđuje da je svakom svojim političkim činom ustvari mislio samo na sebe i svoje lične i privatne interese. Na žalost i na nesreću svih građana Crne Gore svih ovih godina on je uspio da svoje lične i privatne interese nametne kobajagi kao interese građana Crne Gore, a sada nam prelazeći polako u biznismene govori da će da uloži veliki trud da bi postao bogat čovjek“.

U Socijaldemokratskoj partiji, koalicionom partneru Demokratske partije socijalista, takođe smatraju da je Đukanovićeva izjava neprilična funkciji koju obavlja. Poslanik SDP-a Džavid Šabović:

„Svakako da to nije u redu da svaki poslanik, bez obzira iz koje partije dolazi i koje mjesto u svojoj partiji pokriva, ako je poslanik mora da redovno izvršava svoju poslaničku obavezu. Ta izjava sigurno može da bude podstrek u negativnom budućem smislu da i ostali poslanici na taj način shvataju svoje poslaničke obaveze“.

Zamjenik generalnog sekretara Skupštine Slobo Dragović u izjavi za naš radio pojašnjava da su poslanici dužni da učestvuju u radu Parlamenta, ali da mnogi tu obavezu jednostavno ignorišu:

„Poslanik ima pravo i dužnost da prisustvuje sjednicama, da odlučuje o svakom pitanju, da diskutuje i tako dalje. Za sva prava i dužnosti nema nikakvih sankcija. Znate li da godinu i po nijesu poslanici dolazili u parlament i javno saopštavajući da imaju preča posla od poslaničke funkcije i primali su platu“.

Na pitanje kako komentariše taj trend Dragović kaže da se radi o sistemskom propustu:

„Pozitivan nije ako neko ne vrši funkciju, ali njegovo je pravo. Tako mu je sistem omogućio“.

Podsjetimo. Nevladina organizacija MANS nedavno je objavila izvještaj o radu Skupštine i poslanika u kome se poslanik Milo Đukanović navodi kao jedan od najneaktivnijih narodnih predstavnika sa indeksom aktivnosti nula.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG