Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japanski premijer podneo ostavku


"Odlučio sam da podnesem ostavku na funkciju premijera", izjavio je Abe (52) na konferenciji za novinare. Ostavka ovog najmlađeg premijera Japana od Drugog svetskog rata usledila je nakon novog pada popularnosti. Prema poslednjim istraživanjima, Abe je imao podršku samo 30 odsto građana.

Jedan od razloga za njegovo povlačenje je svakako i žestoko protivljenje opozicije, koja je pobedila na izborima za gornji dom parlamenta u junu, produženja japanske pomorske misije u Avganistanu.

"Treba da nastavimo misiju borbe protiv terorizma pod vođstvom novog premijera. Biće bolje da on prisustvuje sledećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi pronašao izlaz iz sadašnje blokade", rekao je Abe.

Njegov položaj je oslabljen i skandalima i gafovima ministara u Vladi, koji su doprineli porazu njegove Liberalno-demokratske partije na izborima za Senat. Pet ministara je podnelo ostavku a jedan je čak izvršio samoubistvo.

Glavni ministar Kaoru Josano rekao je da su zdravstveni problemi jedan od razloga za Abeovo povlačenje. Pojedini lokalni partijski odbori, bojeći se poraza na sledećim opštim izborima 2009. godine sa Abeom na čelu, tražili su njegovo povlačenje.

Abe je veći deo energije usredsredio na diplomatiju, poboljšao odnose s Kinom i Južnom Korejom, pa neki analitičari smatraju da njegova ostavka možda neće toliko uticati na ekonomsku politiku zemlje. Ipak njegov naslednik suočiće se sa izazovima kao što su smanjivanje velikog japanskog javnog duga, poreske i reforme penzionog sistema, oživljavanja slabih ekonomija pojedinih regiona u zemlji kao i transformaciju obrazovnog sistema. Abe, koji napušta i rukovođenje velikom desnom Liberalno-demokratskom strankom (PLD), izjavio je kako je od partije zatražio da "što pre izabere novog lidera". Generalni sekretar partije i bivši šef diplmatije Taro Aso, nacionalist kao i Abe, favorit je za novog premijera.
XS
SM
MD
LG