Dostupni linkovi

Sila argumenata ili argument sile?


„Ruže medije kao u Slobovo doba“, „DPS satanizuje Pokret za promjene i „Vijesti“, „Udruživanje antiratnih profitera i čelnika Pokreta za promjene“, samo su neki od naslova koji pune novinske stupce međusobnim optužbama sa jedne strane vladajuće Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije i sa druge Pokreta za promjene i dnevnika „Vijesti“. Na pitanje zašto DPS ovih dana optužbe u paketu ovih dana usmjeravaju na dnevnik „Vijesti“ i Pokret za promjene portparol Rajko Kovačević kaže da „Vijesti“ neprimjereno sude rukovodstvu DPS-a, a DPS na adekvatan način odgovara na to:

„I kao što vidite to izaziva dodatni bijes onih čije su ambicije da uređuju ne svoj list već cijelu Crnu Goru, a njenu političku scenu posebno. Nemam ništa protiv da neka novina ili bilo koji medij utiče na kreiranje javnog mnjenja, ali to takođe mora činiti odgovorno i bez najnižih namjera, podmetanja, stavova iz koji prosto isijava mržnja prema onom sa čijim se stavovima ne slažu urednici ovog lista, bilo oni nominalni, bilo neki lideri političkih partija poput Pokreta za promjene. Dakle, kazali smo im iz Demokratne partije socijalista da prestanu da na takav način zloupotrebljavaju medij kojem su, moram reći, na krajnje sumnjiv način postali vlasnici, da prestanu da konstruišu neistine i nikakvog problema tu neće biti“.

U Socijaldemokratskoj partiji danas nijesmo mogli dobiti odgovor koji su uzroci pojačane partijska kampanje prema Pokretu za promjene, te da li se mogu dovesti u vezi sa opstrukcijama opozicije oko donošenja Ustava, očekivanim predsjedničkim izborima, odnosno parlamentarnim koje traži opozicija. U Pokretu za promjene smatraju da je uzrok oštrih napada popularnosti vladajuće koalicije. Portparol Koča Pavlović:

„DPS je trenutno bez ikakve dileme stao u odbranu interesa kartela i vladajuće porodice i to je ono što po zadnjim sondažama koje mi radimo, a koje i oni rade, crnogorski birači ili većinski dio Crne Gore je počeo da negativno ocjenjuje. Mislim da to upravo, ti pokazatelji njihovoga jako brzog urušavanja njihove popularnosti i taj značajan i brzi rast naše popularnosti i to u njihovom biračkom tijelu da je to ustvari okidač koji je doveo do ovako batinaških saopštenja, ja sam ih nazvao batinaškim saopštenjima, jer ovakva batinaška saopštenja o tome nam svjedoči nedavna prošlost su samo prethodnica onih batinaških trojki koje onda sačekaju nekoga od tih osoba ili tih institucija koje su bile predmet tih batinaških saopštenja“.

Direktora „Vijesti“ Željka Ivanovića pitali smo zašto se u paketu uz Pokret za promjene napada i dnevnik „Vijesti“. Podsjetimo, Ivanović je prije desetak dana fizički napadnut nakon čega je za napad optužio bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegovo okruženje. Ivanović smatra da se napad na „Vijesti“ odvija isključivo zbog toga što smetaju vladajućoj garnituri jer rade profesionalno svoj posao i zato što su jedine koje vlast ne može da kontroliše. Ivanović naglašava da „Vijesti“ nemaju nikakav problem sa članstvom DPS-a, pa i dobrim dijelom rukovodstva, dok jedan dio DPS-a pokušava da uvuče „Vijesti“ u političko razračunavanje:

„Usko rukovodstvo koje očito sada ulazi u neke izborne faze, tako to vjerovatno i uobičajeno i svuda u svijetu, u neka razračunavanja sa opozicionim strankama i mi nemamo ništa tome da dodamo ni da oduzmemo, samo nećemo se uhvatiti na taj mamac, što bi rekao narod – „znamo za jadac“. Oni bi bili srećni kada bi mi od novine napravili stranku i kada bi ušli u tu političku klanicu crnogorsku i onda se izjednačili sa svima i sa vlašću i sa opozicijom. Mi ćemo kao novina ostati da se bavimo naravno samo svojim poslom. Mi u Crnoj Gori, mediji, nezavisni mediji, mediji koji profesionalno rade svoj posao, doći u situaciju da prolazimo kroz neviđenu represiju, torturu, da ne kažem javni linč od strane vladajuće partije, da prolazimo kroz nešto kroz šta su opet nezavisni mediji i novinari prolazili u Srbiji u nekom najcrnjem periodu, nekoj sutonskoj posljednjoj fazi Miloševićeve vladavine“.
XS
SM
MD
LG