Dostupni linkovi

Priprema dokumenta o odnosima sa Srbijom


Na sastanku sa posredničkom trojkom Kontakt-grupe za Kosovo u Londonu, sledeće nedelje, kosovska strana će prezentovati svoje viđenje budućih dobrosusedskih odnosa između Kosova i Srbije. U tom pogledu, kako je rečeno posle sastanka Pregovaračkog tima, kosovski pregovarači će uskoro usvojiti Memorandum razumevanja, koji ima za cilj regulisanje odnosa između Kosova i Srbije, kao dve nezavisne države u periodu posle resenja statusa.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će finalni dokument o odnosima sa Srbijom biti predstavljen posredničkoj trojci.

“Privodimo kraju izradu dokumenta, koji podrazumeva sporazum o dobrom susedstvu. Ovo je veoma važan korak koji Kosovo preduzima. Nećemo zaboraviti ni jednog trenutka ono sto se desilo na Kosovu, ali smo spremni da se uključimo u nove projekte razvoja odnosa između dve suverene i nezavisne države, kako bismo sto pre zavrsili proces.”

Sejdiu je naglasio da elementi u vezi sa budućim odnosima obuhvataju rešavanje sudbine nestalih lica, povratak raseljenih, slobodu kretanja građana kao i druge teme koje su tretirane i u paketu Martija Ahtisarija. Članovi Pregovaračkog tima Kosova sastaće se 19. septembra u Londonu sa Međunarodnom posredničkom trojkom, koju čine predstavnici SAD, Rusije i EU.
XS
SM
MD
LG