Dostupni linkovi

Njaviše špijuna po glavi stanovnika


U Crnoj Gori se stvari dešavaju brzo i često, kaže Miodrag Živković i izdvaja dogadjaje koji su prošle sedmice dominirali na političkoj i javnoj sceni. Pretučen je direktor Vijesti, najtiražnijeg dnevnog lista u Crnoj Gori, gospodin Željko Ivanović. Pretučen je na ulici, na proslavi desetogodišnjice svog lista. Drugi događaj, koji iz dana u dan nosi čitavu sedmicu, jeste štrajk glađu crkvenog velikodostojnika Filareta, ranije poznatog kao velikog ratnog huškača, koji je doveo na probu odnose između aktualne vlasti u Crnoj Gori i Srbiji. To su dva događaja koja su dominirala ove sedmice.


RSE:
Koji od ova dva događaja, po vašoj ocjeni, može imati veće posljedice, i kakve, na crnogorsko društvo?

ŽIVKOVIĆ: Apsolutno prvi događaj. Ovaj drugi događaj sa Filaretom nije ništa drugo nego nešto što odgovara crnogorskoj vlasti da skrene pažnju sa nekih drugih, puno važnijih tema. Odgovara i srpskoj vlasti da neke stvari stavi po strani i da se raspravlja o Filaretu.

Prvi događaj svakako zavrjeđuje veliku pažnju. Ne zavrjeđuje pažnju zbog toga što je gospodin Ivanović tako napadnut, nego zbog činjenice što se to strašno često ponavlja u Crnoj Gori, što se ta jedna te ista stvar ponavlja, a to je da se nikada ne pronađe izvršilac. Crna Gora je po tome poznata. Crna Gora je i suviše mala da se nikada ne bi pronašao izvršilac, a to se dešava. Kada se to dešava, onda sasvim opravdano postoje sumnje da se nalozi za takva prebijanja izdaju u nekim najvišim krugovima. Glupo je optužiti bilo kojeg pojedinca jer niko nema dokaza, ali oni su svakako iz nekih jako moćnih i uticajnih krugova koji su, ili u vlasti, ili su veoma blizu vlasti. Tu se otvara priča koju sam pričao dugi niz godina, koja je ostala neizmijenjena, koju priča većina opozicije, a to je da postoje kriminalni krugovi, da postoji organizovani kriminal, da je taj organizovani kriminal i u vlasti, i u samoj sprezi sa vlasti. Zbog toga se mi suočavamo sa ovakvim posljedicama. Strašno je da u jednoj maloj Crnoj Gori nema direktora jednih dnevnih novina. On je ubijen na ulici. To je bio Duško Jovanović. Prije nekoliko mjeseci otvoreno se prijetilo zaštitniku ljudskih prava, gospodinu Zekoviću. I tada je policija pravila svojevrsnu farsu sa istragom u tom pogledu. Ono što je takođe strašno i što govori o jednom neprofesionalnom odnosu policije, kada su ovakve stvari u pitanju, jeste činjenica da uvijek ponavljaju ista saopštenja. I policija i političari iz DPS-a su uvijek ubijeđeni da će policija uraditi svoje poslove. Sve se to dešava u jednoj maloj Crnoj Gori koja ima samo 40 i nešto hiljada punoljetnih stanovnika, raspoređenih u 20 gradova, a budite uvjereni, u maloj Crnoj Gori koja ima najviše špijuna po glavi stanovnika.

RSE: Vjerujete li da će i ovoga puta napadači, kao i nalogodavci, ostati nekažnjeni?

ŽIVKOVIĆ: Na žalost vjerujem. To je najveći problem Crne Gore. Zbog jednog takvog problema moramo da razmišljamo u dvije ravni, a to je da otvoreno sumnjamo da su nam nalogodavci iz same vlasti, ili u sprezi sa vrhom same vlasti. Na drugoj strani sve to uliva nevjerovatnu pravnu nesigurnost za ličnu bezbjednost, za život. To je ono što je najstrašnije u Crnoj Gori. Ova vlast definitivno, u odnosu na takvo pitanje, do sada nema rješenja. A kada ga nema, mora trpjeti sumnje da ona stoji iza toga.

RSE: Vjerujete li da bi pritisak međunarodne zajednice i Evropske unije mogao imati nekog uticaja ili da bi Evropska unija ipak mogla posegnuti za nekom vrstu pritiska na crnogorsku vlast?

ŽIVKOVIĆ: U to ne vjerujem. Imam iskustvo 17 godina funkcionisanja ove vlasti i budite uvjereni, iz mog iskustva i iz iskustva brojnih ljudi u politici koji su bili na opozicionoj strani, dok god postoji ovako struktuirana Demokratska partija socijalista, koja je nepromjenjiva od 1989. godine, dok postoji taj model ponašanja, ništa se neće promijeniti. To je već postao model ponašanja. To je jedna osilnost, to je jedna drskost i plašim se da će se ovo ponavljati.

RSE: Koliko nas to može usporiti na putu ka Evropskoj uniji? Da li će Evropa insistirati da se ovakvi događaji rasvijetle prije nego što krene u ozbiljne pregovore sa Crnom Gorom?

ŽIVKOVIĆ: Svakako. Bit će permanentnih pritisaka različitih komisija Evropske unije da se ovome stane na put, da se uredi. Svjedoci smo da nigdje nema simuliranja procesa, da nigdje nema simuliranja demokratije kao u Crnoj Gori. DPS i njena aktuelna vlast se apsolutno toliko usavršila da simulira procese da je to nevjerovatno. U tom simuliranju procesa oni su veoma često uspjeli da ubjede i ekspertize Evropske unije da su oni nešto uradili. Na žalost, vrijeme je pokazalo da su to bila samo simuliranja i ništa više. Pritisaka će biti, a oni će nastaviti da se simuliranjem bore protiv tih pritisaka.

RSE: Vaša stranka je oštro kritikovala šefa crnogorske diplomatije, Mila Roćena, koji je bio u Beogradu na susretu sa svojim kolegom Jeremićem. Beogradska štampa je objavila da su Vuk Jeremić i Koštunica imali žestok sukob i oko slučaja vladike Filareta i Crne Gore.

ŽIVKOVIĆ: Mene apsolutno ne interesuje taj sukob između Koštunice i Jeremića. Zbog čega su se oni sukobili, to me ne interesuje ni u političkoj ravni, ni u ličnoj. Nemam interesovanja za tako nešto, ali kada se govori o Crnoj Gori, svakako moramo prihvatiti da je gospodin Roćen odlaskom u Beograd dodatno povrijedio dostojanstvo Crne Gore kao države.

Crna Gora je prethodnog dana tražila izvinjenje od vlade Srbije. Vlada Srbije nije dala to izvinjenje i otkud to da ministar inostranih poslova Crne Gore ide za Beograd? Trebalo je sačekati izvinjenje, a ako nije izrečeno, onda nije trebalo ni ići u Beograd. Taj slučaj je otvorio pitanje dostojanstva Crne Gore. Došli smo do nezavisnosti, ali kod ove vlasti na svakom polju nedostaje čvrstine, nedostaje stava. Uvijek je tu neka popustljivost i kolebljivost, nešto što nije dobro. U svim normalnim zemljama svijeta, kada se vrijeđa dostojanstvo jedne zemlje, likovi koji se tako odnose, proglašavaju se nepoželjnim. To je trebala da uradi i Crna Gora. Da je to sada uradila, te stvari se ne bi u budućnosti ponavljale. Kako je Crna Gora nastupila ovako blago, te stvari će se ponavljati, iz prostog razloga što sam uvjeren da u ovoj srpskoj političkoj eliti većina zvaničnika nije pomirena sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država i da je to nešto konačno. I u budućnosti će biti ovakvih i sličnih pokušaja na koje se uvijek mora dati potpuno jasan odgovor.
XS
SM
MD
LG