Dostupni linkovi

Osude u Beogradu, podrška u Prištini


Iva MARTINOVIC, Gëzim BAXHAKU

Reagujući na izjavu zvaničnika SAD-a, premijer Srbije, Vojislav Koštunica, je u saopštenju naveo da izjava Kurta Vokera ugrožava suverenitet Srbije i da je vlada Srbije na to upozorila i Savet bezbednosti UN-a. Vlada Srbije očekuje da će Savet bezbednosti, saglasno ovlašćenjima, preduzeti odgovarajuće mere da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije zaštiti od politike sile SAD-a, kao i da će obezbediti poštovanje Rezolucije 1244, navodi se u saopštenju srpskog premijera.

I šef Koordinacionog centra za Kosovo, Vuko Antonijević, osudio je izjavu američkog zvaničnika:

"Mislim da je to loša poruka, pre svega Albancima. Umesto da im Amerika, koja ima najveći uticaj na Albance, kaže da se uzdrže, ona ih čak i podržava. Mislim da to nije primereno jednoj sili i zemlji poput Amerike. Ne razumem kakve to obaveze oni imaju prema kosovskim Albancima?!"

Povodom izjave Kurta Voker oglasila se i stranka predsednika Srbije, Borisa Tadića. Demokratska stranka se oštro protivi izjavama o jednostranom priznavanju nezavisnosti Kosova, rekla je portparolka DS-a, Jelena Marković, ocenivši da one podstiču ekstremizam i obesmišljavaju napore pregovaračkih strana.

Kosovo pozdravlja izjavu američkog zvaničnika

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da Kosovo u procesu rešenja statusa usko sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom:

«Mi smo u uskom partnerstvu i bliskoj saradnji sa SAD i EU i naš hod (u procesu statusa) će biti koordinisan, jer imamo zajednički cilj - perspektivu Kosova i njenih građana. SAD su, ne jednom i na najvišem držvanom nivou, rekli da snažno podržavaju nezavisnost Kosova.”

Sejdiu je rekao da će Kosovo u procesu statusa iskoristiti i vreme dodatnih pregovora i da će biti maksimalno konstruktivni u ostvarivanju projekta o nezavisnoj i suverenoj državi Kosovo, ali i o budućim konstruktivnim međudržavnim odnosima sa Srbijom i svim susedima.

Portparol premijera Kosova Avni Arifi ističe da Vlada pozdravlja izjavu visokog zvaničnika SAD i kaže da to nije prva niti jedina izjava da se SAD podržavaju nezavisnost Kosova:

“Mi pozdravljamo podršku aktivnostima koje onemogućavaju beskrajno vođenje pregovora. Ovo verujem nije prvi ovakav stav američke vlade. Znamo da je i predsednik SAD Džordž Buš jasno stavio do znanja da pregovori o Kosovu ne mogu da budu beskrajni i ovo vidimo i kao način završetka procesa utvrđivanja statusa Kosova.”

Arifi je rekao da je kosovska strana ušla u dodatni proces pregovora od 120 dana, ubeđena da će se na kraju procesa doneti jednistvena odluka o nezavisnosti Kosova:

“Jasno je da ne može biti beskrajnih pregovora za nešto o čemu je vrlo teško pronaći rešenje konsenzusom između Prištine i Beograda, tako da se posle 120 dana trebaju pronaći modaliteti priznavanja nezavisnosti Kosova.”

Potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova Hajredin Kući kaže kako je podrška od strane SAD bila odlučujuća za Kosovo i njene građane, kako u prošlosti takođe i sada:

«Ta podrška je i ovih dana glavni optimizam građana Kosova. Mi verujemo u ovu podršku i svi naši postupci koje ćemo preduzeti biće koordinisani kako danas takođe i u budućnosti.»
XS
SM
MD
LG