Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nediplomatski potez srpskog ministra


Srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić u srijedu je iznenada otkazao već najavljene razgovore sa crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom u Podgorici i vratio se u Srbiju u znak protesta zbog zabrane ulaska u Crnu Goru vladiki Filaretu koji već danima štrajkuje glađu na srpsko-crnogorskoj granici. Ilić je tu odluku donio teatralno pred kamerama neobaviještavajući svoje nesuđene domaćine da se neće pojaviti na sastanku na kome je trebalo da se razgovara o važnim međudržavnim projektima kao što su rekonstrukcija pruge Beograd Bar i izgradnja autoputeva. Crnogorski ministar za saobraćaj Andrija Lompar za naš radio kaže da do danas iz Srbije nije dobio pismeno ni usmeno obeviještenje oko poteza svog srpskog kolege koji je, prema njegovim riječima, juče priredio mali politički teatar:

„Nije bilo potrebe da mi ovamo u Podgorici čekamo na sastanak, a da tamo televizijske ekipe snimaju kako on u trenutku donosi odluku da neće da dođe na takav sastanak, čak i ne upoznajući nas sa tom činjenicom i to je to što smatram da je najmanje bilo pošteno. Kao resorni ministar ja ipak mislim, s obzirom da smo imali dobre odnose, s obzirom da su ti odnosi vrlo značajni za ekonomiju i građane i jedne i druge države da će se naći neki model koji neće ostaviti ožiljke na tim odnosima i da ćemo tu saradnju nastaviti. To su neka moja očekivanja“.

RSE: Da li namjeravate da to radite i po cijenu ovakvog rušenja ugleda Crne Gore?

LOMPAR: Normalno da neću dozvoliti da se dostojanstvo Crne Gore u bilo kojem dijelu uruši i zbog toga nepreduzimamo nikakve korake dok ne dobijemo neko zvanično obaviještenje ili objašnjnje ili izvinjenje, pa tek onda ćemo odlučiti o kakvoj daljoj saradnji, kojem intenzitetu saradnje i na koji način to da sprovodimo. U svakom slučaju neki elementi koji jesu bitni za faze saobraćaja Crne Gore koji se rade zajedno sa Srbijom mogu sa raditi sa drugim zemljama u okruženju.

Bivši pomoćnik ministra inostranih poslova državne zajednice Predrag Bošković kaže da je potez Velimira Ilića doživio kao političku predstavu za srpsku javnost i strahuje da će takvo ponašanje prolongirati riješavanje nekih pitanja koja su od životnog značaja za građane Srbije i Crne Gore:

„Nadam se da ova situacija neće dugo trajati, da će se pitanja koja su od životnog interesa prije svega za građane i Srbije i Crne Gore biti mnogo važnije tretirane kod nekih političkih subjekata u Srbiji i da će se ta pitanje rješavati u dogovoru Srbije i Crne Gore, a ne na ovaj način kao što je to juče priredio gospodin Ilić. Mislim da situacija nije toliko ozbiljna kada su u pitanju ovi infrastrukturni projekti ne bi toliko zavređivala pažnju, ali bojim se da ovo može prolongirati rješavanje ovih pitanja na neki duži period“.

Velimir Ilić danas nije bio dostupan tako da nijesmo uspjeli dobiti njegov komentar na ovu temu. U kabinetu Božidara Đelića, potpredsjednika srpske vlade, takođe nam je rečeno da nemaju zvaničnu izjavu u vezi sa Ilićevim potezom.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG