Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SANU podržava Vladu


„Čini mi se da je to trebalo da bude saopšteno mnogo ranije pogotovo što postoji zaista naučna podloga u Akademiji koja omogućava da Akademija sa autoritetom nastupi sa takvom podrškom. Skretanje pažnje na taj arsenal argumenata i činjenica je u ovom momentu dragocen i mislim da je dobro što je Akademija tako nastupila,“ kaže Mihajlović.

Mada je među srpskim akademicima poslednjih godina bilo više pokušaja da se ova ustanova odredi prema ključnim društvenim pitanjima, preovladavalo je mišljenje da nauka ne treba da se meša sa politikom. Antropolog i profesor Univerziteta u Ljubljani Svetlana Slapšak smatra, da je SANU svojom podrškom aktuelnoj vlasti, direktno zloupotrebila nauku:

„To je problem koji zaista nauku u Srbiji vraća bar stoleće nazad, ako ne i više. U ova vremena, kada nauka zavisi isključivo od politike ta izjava zvuči zastrašujuće. Prvo, SANU podržava stav i politiku Vlade. Koja akademija danas u svetu podržava stav i politiku vlade?! To je sramotno. Drugi stav, koji je još strašniji, je jasna i nedvosmislena namera SANU da rezultatima svog naučnog rada državnim organima i drugim institucijama obezbedi argumente i činjenice za odbranu integriteta zemlje. Nauka treba da služi tome da se unapred zna koji će biti rezultat i da će taj rezultat odgovarati radu državnih organa – policiji, vojsci i drugim institucijama jer se govori o odbrani integriteta. Dakle, Akademija sama ograničava, cenzuriše i redukuje naučni rad jer sve što se radi kao nauka mora da ima rezultat koji koristi vojsci i policiji. To je drugi nivo skandaloznosti koji izlazi iz ovog teksta - ilustracija toga kako nauka u Srbiji treba da se u potpunosti pokori represivnim organima sadašnje Vlade Srbije.“

Nakon oštrih kritika kojima je SANU bila izložena zbog Memoranduma i podrške Miloševićevoj ratnoj politici, ova ustanova se nakon petooktobarskih promena uglavnom držala po strani. Akademik Dragan Nedeljković već odavno pledira da se zauzme odlučniji stav:

„Krajnje vreme je bilo da se oglasi SANU, da podrži Vladu Srbije i Srbiju u celini, da njenim velikim naporima pomogne da se spase što se spasti mora – celovitost Srbije sa svetom našom zemljom KiM.“

No ovaj pokušaj da Srpska akademija ponovo utiče na javno mnenje uoči sudbonosnih pregovora o Kosovu, nije prošao bez otpora. Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Julijan Tamaš:

„SANU je jedan politički instrument ove Vlade koja ustvari radi protiv interesa i srpskog naroda i srpske države iako se njima čini da, zbog takozvanog deklarativnog patriotizma, rade veliku stvar za srpski narod i srpsku državu. Ustvari, rade jedan loš posao koji ne priliči intelektualnoj instituciji, pogotovo ne Akademiji nauka. Mislim da takva SANU ne brine ni o državi ni o narodu nego brine o centrima političke moći i pojedincima koji danas odlučuju o tome šta je interes države Srbije i interes srpskog naroda.“

S obzirom da je kosovsko pitanje otvorilo krizu na prostoru bivše Jugoslavije, najnovije izjašnjavanje SANU o Kosovu potvrđuje za Svetlanu Slapšak kontinuitet delovanja ove naučne ustanove u periodu od poslednje dve decenije:

„Akademija ima određeno iskustvo u formiranju političkih kiborga koji će služiti određenim ciljevima. Posle ovog izveštaja nikako ne bih pripisala SANU one monstruozne razmere koje im često pripisuju strani istraživači, posebno u bivšim jugoslovenskim republikama - da je to mozak koji je smislio celu tu stvar. Ne, to je samo lenjivi mozak koji je odobrio gadosti i ništa više. Ključan je ovaj programski tekst ukoliko ga zaista svi akademici i oni koji rade na Akademiji kao naučni radnici prihvataju, onda je to zaista zadnja faza autizma srpske nauke.“
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG