Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Teroristima odgovaraju krhke države


Zamenik Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Rafi Gregorian izjavio je nedavno da u ovoj zemlji postoje lica koja su povezana s terorističkom mrežom al-Kaida. Taj stav je izazvao žestoku reakciju bošnjačkih stranaka i islamske zajednice. U međuvremenu, Vlada BiH je oduzela nedavno 500 državljanstava stranim licima koja su tokom 90-tih godina ratovala u ovoj zemlji na strani Bošnjaka a kasnije su tu ostali sklopivši brak sa domaćim ženama. Nakon terorističkih napada na SAD 2001. godine Vašington je tražio od vlasti BiH da neka od tih lica protera zbog sumnje da su povezana sa teroristima. Pojedini domaći i strani eskperti tvrde da u BiH postoje tzv. "spavači" Al Kaide koji će delovati u pogodnom trenutku. Da li su takve procene neosnovane?

RICMAN: Mislim da generalo postoji osnova za takve procene. Slična situacija je u većini evropskih zemalja u kojima žive veterani džihada koji su se borili protiv Rusa u Avganistanu ili na Balkanu, ili lica koja su izbegla iz zemalja kao što su Saudijska Arabija u kojoj su zbog nekih dela osuđeni na smrt i onda su zatražila azil u Evropi. Neki od tih džihad boraca su pod prismotrom zapadnih obaveštajnih službi a neki su bili zatvoreni u Gvantanamu. Možete ih nazvati "spavačima" ili veteranima džihada koj čekaju na poziv da deluju, ili da obučavaju radikalizovanu muslimansku omladinu.

RFE: Svojevremeno su pojedini mediji pisali da su tokom 90-tih godina zapadne obaveštajne službe detektovale ćelije Al Kaide u Albaniji pa čak i na Kosovu. Religija ne igra političku ulogu među Albancima, koji su u većini muslimani po verskom poreklu, u njihovoj težnji za nezavisnošću Kosova. Međutim, po nekim procenama Balkan zbog nerešenih nacionalnih problema, značajne muslimanske populacije, zatim veoma rasprostranjene mreže organizovanog kriminala, predstavlja pogodno tle, odnosno odskočnu dasku za islamske teroriste na njihovom putu ka Zapadnoj Evropi.

RICMAN: Postoji veza između terorizma i organizovanog kriminala. Recimo, teroristi su veoma zainteresovani za usluge lica koja su u stanju da prokrujumčare drogu, naprave lažna dokumenta. Teroristi pokušavaju i da pridobiju za učešće u svojim akcijama pripadnike kriminalnih mreža, da prihvate njihovu ideologiju. Dakle, saradnja terorista i kriminalnih grupa je veoma opasna, jer na taj način terorističke mreže dolaze do novca i usluga veoma sposobnih kriminalaca. Istovremeno, takav savez olakšava obaveštajnim službama da se lakše inflirtiraju u terorističke grupe, jer su one obično veoma zatvorene. Međutim, kada koriste usluge kriminalaca, odnosno lica sa strane, lakše se može prodreti u njihovo jezgro.

RFE: Da li konkretno u slučaju Balkana to predstavlja posebnu pretnju. Svojevremeno je Institut za evropsku politiku po narudžbi nemačkog Bundesvera sproveo istraživanje o bezbednosti na zapadnom Balkanu. U zaključcima se između ostalog ističe da postoji velika opasnost da na Kosovu mafija bude još uticajnija i u slučaju da ono postane nezavisno bez značajnijeg međunarodnog nadzora to mogu iskoristiti različite terorističke organizacije koje planiraju akcije u Evropi.

RICMAN: Definitivno. Terorističkim mrežama su potrebne krhke, propale države, nestabilan ambijent kako bi mogle da šire svoje aktivnosti. Ukoliko Balkan postane još nestabilniji, on će biti veoma atraktivan teroristima da tamo uspostavljaju svoje baze, šire svoju mrežu. To izazvia zabrinutost i EU mora sve da učini da to spreči. Balkan naravno ne bi bio u tom slučaju novi Avganistan ili Liban, ali činjenica da postoje još uvek nerešeni etnički konflikti na ovom prostoru, da se ne poštuju zakoni, itekako otvara prostor raznim radikalnim grupama, što se mora sprečiti.

RFE: Tokom suđenja u Hagu, predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević tvrdio je da se tek posle terorističkih napada na SAD 2001. godine pokazalo koliko su Srbi bili u pravu tokom rata u Bosni i Hercegovini, boreći se između ostalog i protiv stranih islamskih ekstremista i da bi zbog toga Zapad trebalo da ima više razumevanja za srpske nacionalne interese. Istovremeno, neki smatraju da SAD podržavaju nezavisnost Kosova i jačanje jedinstvene države u BiH da bi između ostalog odobrovoljili muslimane širom sveta i pokazali da ne vode rat protiv njih već samo protiv ekstremista. Koliko su ovakve tvrdnje osnovane?

RICMAN: Nisam siguran. Nisam utvrdio šta je u pozadini. Možda je to tako kao što ste rekli, ali zaista ne znam.

RFE: Ogromna većina muslimana u BiH ne podržava vehabije koje veoma agresivno nastupaju. Međutim, stiče se utisak da ta večina uglavnom ćuti, kao da postoji strah da bi javnom kritikom pojedinci rizikovali da budu obeleženi maltene kao izdajnici islama. Da li izostanak tog unutrašnjeg dijaloga, odnosno polemike unutar islamskih krugova, takođe predstavlja problem. U međuvremenu, nakon rata pored starih džamija koje su zadržale istorijske specifičnosti Balkana niču i nove sa potpuno drugačijim stilom stranim ovoj regiji a koje se finansiraju uglavnom iz Saudijske Arabije.

RICMAN: To je definitivno problem. Muslimani žive na Balkanu stotinama godina. Sada se pojavljuju pristalice vehabizma koje dobijaju značajna finansijska sredstva od Saudijske Arabaije, pokušavajuči da pridobiju što veći broj muslimana. Ja ne bih bio previše zabrinut ukoliko bi se to svelo samo na još jedno tumačenje islama, jer u ovoj religiji ima mnogo struja. Međutim, ako vehabisti žele da radikalizuju ljude na Balkanu tako da muslimani postanu pristalice terorista, to svakako može predstavljati i bezbednosni problem i trebalo bi to predočiti Saudijskoj Arabiji, jer mnogi islamski teroristi su istovremeno i sledbenici vehabizma. Međutim, problem je što Saudijska Arabija, s jedne strane, podržava radikalne islamiste, a, s druge, veoma je važan saveznik Zapada u takozvanom "ratu protiv terorizma".
XS
SM
MD
LG