Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuda Nikolićevih prijetnji


Nakon odluke ovdašnjih vlasti da se svešteniku Srpske pravoslavne crkve Filaretu zabrani ulazak na crnogorsku teritoriju jer se nalazi na spisku Međunarodnog tribunala u Hagu među osobama osumnjičenim da su jataci optuženih ratnih zločinaca, oglasila se Srpska radikalna stranka iz Beograda koja je otvoreno zaprijetila Crnoj Gori ukoliko se ta odluka ne povuče. Srpska radikalna stranka je u stanju da pokaže Crnoj Gori koliko je Srbija žila kucavica za nju.

„Nemoj da nas tjeraju da ta žila kucavica pomalo prestane da kuca. Možemo da zatvorimo sve puteve koji vode ka Crnoj Gori. Ako nas vladika zamoli mi ćemo to i uraditi“, kazao je lider te stranke Tomislav Nikolić, karakterišući Crnu Goru kao mafijaško utočište.

Taj naum koji je podržala i Srpska lista u Crnoj Gori naišao je na političku osudu vladajućih krugova i na reakciju Uprave crnogorske policije čiji je šef Veselin Veljović kazao da će shodno zakonskim ovlašćenjima spriječiti svaki pokušaj blokade puteva u Crnoj Gori.

„Vjerujem da je vrijeme balvan revolucija i četničkih vojvoda prošlo“, poručio je nedavno Veljović.

Komentarišući otvorenu prijetnju srpskih radikala predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić kaže da je legitimno zastupati određene političke stavove, što se odnosi i na slučaj episkopa Filareta, ali da država ne smije dozvoliti da se pređe granica političkog djelovanja:

„Pravazilazi se taj čin nekog političkog vokabulara i ide se direktno, bar se direktno najavljuje, ugrožavanje javnog reda i mira. Tako da mislim da to država ne smije da dozvoli, to treba da spriječi, ukoliko bi eventualno do toga došlo i sve one nosioce tog čina koji organizuju određene manifastacije koje znače ugrožavanje javnog reda i mira jednostavno treba da dođu pod udar zakona i da budu primjereno kažnjeni. To je efikasno, naravno, bez obzira o kome se radi.“

Crnogorska vlast je znala da oštrije reaguje na otvorene prijetnje i uvrede, doduše obično u situacijama kada su meta optužbi i nipodaštavanja bili pojedini istaknuti funkcioneri. Tako je, podsjetimo, crnogorska policija 1995. godine iz Perasta bukvalno iznijela i izbacila tadašnjeg lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja koji je na mitingu u Herceg Novom bivšeg premijera Mila Đukanovića nazvao „Najvećim kriminalcem južne Evrope“. Novinar „Monitor“-a Veseljko Koprivica kaže da bi vlast tako trebalo da se ponaša i onda kada je u pitanju ugled države:

„Crna Gora, ukoliko hoće da bude država, mora poštovati svoje zakone, međunarodne zakone i standarde. Kao što je vlast jasno poručila episkopu Filaretu da mu nama ulaska u Crnu Goru tako mora biti energična i kada su u pitanju prijetnje Tomislava Nikolića. Podsjetimo se da je svojevremeno Vojislav Šešelj prognan iz Crne Gore i tada je i tako mora biti i ovoga puta kada su u pitanju njegovi istomišljenici kao što su srpski radikali na čelu sa Tomislavom Nikolićem.“

Lider Liberalne partije Miodrag Živković takođe smatra da država mora držati do sebe i da zakon daje temeljnu osnovu za brzu i efikasnu reakciju u slučaju otvorenih prijetnji pojedinih političkih lidera iz drugih zemalja:

„U ozbiljnim državama postoje zakoni koje primijenjuju nadležni organi i stvari se rješavaju veoma brzo. Ne postoji nijedna ozbiljna zemlja u kojoj bi došao neko iz druge države i prijetio zatvaranjem puteva ili nečim sličnim. U normalnim državama takve osobe se proglašavaju persona non grata, takve osobe više ne mogu da uđu u tu državu i njihove prijetnje postaju jednostavno smiješne. Crna Gora definitvno ne samo u toj sferi nego i u svim sferama demonstrira potpuno neozbiljnost i ako se ne uradi nešto po zakonu onda samo ostaje na političkim komentarima, a definitvno Crna Gora, na žalost, živi od dnevnopolitičkih komentara, a ne od suštine.“
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG