Dostupni linkovi

Moskva se neće cenjkati?


Obraćajući se studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGMO), Lavrov je kazao da "Rusija nije protivnik SAD, ali da neće trgovati svojim interesima."

"Naši partneri treba da shvate da mi ne trgujemo bez obzira na politiku nekonfrontacije. Za Rusiju postoji takozvana crvena linija kada se stvara realna opasnost po nacionalnu bezbednost i svetski poredak", rekao je šef ruske diplomatije, dodajući da se ta "crvena linija" odnosi na razmeštanja američke protiv-vazdušne odbrane (PRO) u Evropi, rešavanje kosovskog problema, širenje severnoatlantske alijanse, sporazum o smanjenju konvencionalnih oružanih snaga u Evropi.
Lavrov je ponovio da bi antiraketni štit trebalo transformisati u projekat koji doprinosi jačanju poverenja, ističući da je to suština predloga ruske strane.

On je istakao da globalna bezbednost zavisi pre svega od balansa.

"Postoji samo jedna formula za ravnotežu u međunarodnim odnosima, a to je miroljubiva koegzistencija, poštovanje međunarodnog prava, kolektivna bezbednost i političko i diplomatsko rešenje sukoba. To su osnovni principi zapisani i u Povelji Ujedinjenih nacija. Rusija će nastaviti da igra balansirajuću ulogu u međunarodnim odnosima. Nikada neće biti deo neke nove "Svete alijanse" protiv bilo koga", istakao je Lavrov dodajući da je Rusija protiv jednostranih ili blokovskih rešenja problema bezbednosti.

On je naglasio da je Rusija oko 300 godina nosila značajan deo tereta u održavanju vojne ravnoteže u Evropi i svetu. Po njegovim rečima, kada se Rusija povukla iz tog sistema nakon poraza u Krimskom ratu 1856 i između dva svetska rata, stari kontinent se suočio sa pogubnim posledicama.

Lavrov je istakao neophodnost "novih oblika kolektivne saradnje" među zemalja, u tom kontekstu i u okviru "trojke", Rusija, EU, SAD.

'Trojka' bi mogla da usmerava svetski čamac. Trojni koncern je jednostavna formula za uzajamno uzdržavanje. Svetu je potreban balans", rekao je Lavrov. On je međutim ukazao da Moskva posvećuje veliku pažnju jačanju veza sa Kinom i Indijom, produbljivanju odnosa sa organizacijama kao što su Organizacija zemalja islamske konferencije, Arapskom ligom kao i Šangajskom Organizacijom za saradnju. Lavrov naglašava da pojava novih sila kao što su Kina i Indija, nameće potrebu novog pristupa uređenju odnosa u svetu. Rusija je po njegovim rečima spremna da igra ulogu mosta između "starog Zapadno-atlantskog sveta" i novih sila.

"Svetu je potrebno novo kolektivno vođstvo u kojem će biti ključne nacije", istako je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ukazao da Rusija nije protivnik SAD i da između njih nema sistemskih protivrečnosti i da ne može biti reči o povratku "hladnom ratu". Rusija je po njegovim rečima zainteresovana za tešnje veze sa Zapadom, ali da je vreme da se razmisli o novom definiciji "atlantizma" iz kojeg neće biti isključena Rusija.

Po oceni zapadnih agencija bez obzira na neke oštre ocene, ovogodišnji govor Lavrova je pomirljiviji u odnosu na prošlogodišnji kada je optužio SAD za "unilateralizam", odnosno jednostrani pristup svetskim pitanjima.
XS
SM
MD
LG