Dostupni linkovi

SPC se sprda sa crnogorskom državom


Gost subotnjeg intervjua "Utisak sedmice" je publicista Rajko Cerović, koji smatra da je ponašanje crnogorskih vlasti u slučaju episkopa mileševskog Srpske pravoslavne crkve Filareta prvi otpor toj instituciji od strane zvanične Podgorice, koji, kako konstatuje, nije uslovljen njihovim odnosom prema toj crkvi, već obavezom da poštuju međunarodne preporuke.


RSE: Nije li za Vas, kao i za većinu, utisak nedjelje slučaj sa episkopom Filaretom?

CEROVIĆ:
Svakako da to jeste utisak koji nema nikakve pozitivne odjeke, i svakako da jeste utisak nedjelje i događaj oko kojeg se digla velika prašina. To što se srpskom episkopu Filaretu, čije je sjedište u manastiru Mileševi, kod Prijepolja, izvan Crne Gore, to je vrlo važno napomenuti, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, predstavlja do sada najveći stepen hrabrosti crnogorske aktuelne vlasti u odnosu na samovolju, da ne kažem diktaturu, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Ni za taj potez crnogorska vlast ne bi imala snage ni odlučnosti da nije u pitanju Haški tribunal i izričit nalog Haškog tribunala da se episkopu Filaretu, kao jednom od pomagača za skrivanje ratnih zločinaca, ne dozvoli dolazak u Crnu Goru. Inače, crnogorska vlast nema nad manastirima u Crnoj Gori, kojima gazduje uvezena crkva druge države, nikakve nadležnosti ni do crkvene porte, do dvorišnog dijela manastira, a da ne govorimo o tome da nije u stanju, ne može i ne smije, da zaviri ni u jedan manastir, da vidi šta se to tamo skriva od javnosti. Godinama je pričano da je tamo stokovi oružja, da se tamo nalaze osobe za koje niko ne zna ni ko su ni odakle su. To je vrlo neprijatan i vrlo degradirajući podatak za crnogorsku samostalnu državu, za suverenost crnogorske vlasti na svojoj teritoriji.
A što se episkopa Filareta tiče, nije li to onaj pop koji se bezbroj puta slikao sa mitraljezom na tenku? Nije li to onaj pop koji je nosio lobanju i huškao na rat? Koji je to moralni ugled jednog crkvenog velikodostojnika? U mnogim državama on ni kao građanin ne bi mogao dobiti vizu za ulazak. O tome se radi. A sad postoji suštinsko pitanje: kako to i od kada da se crnogorskom teritorijom, vjerskim objektima na crnogorskoj teritoriji, pita, ne Cetinska mitropolija, nego se pita Srpska crkva sa sjedištima eparhija izvan teritorije Crne Gore? U četiri novoosnovane eparhije, dvije imaju sjedišta izvan Crne Gore. To znači da se Srpska pravoslavna crkva bukvalno sprda sa crnogorskom samostalnom državom. Ona kaže – "to je naša stvar, to je naš feud, mi smo tamo gazde i mi raspoređujemo kako hoćemo i ne smije niko da se miješa. Na žalost, crnogorska vlast se u to ni malo ne miješa". Nažalost, crnogorska vlast se u to nimalo ne miješa, od devedesetih godina na ovamo crnogorska vlast je digla ruke od svega. Da ne govorimo o tome kako neke istaknute adrese crnogorske države govore da je to kanonski. Ako je to kanonski, onda je kanonska i Podgorička skupština i okupacija Crne Gore 1918. godine i kanonske su sve moguće posljedice tih činova. Drugačije ne može biti.

RSE: Medjutim i pored argumenata koje ste naveli, dio opozicionih partija, predvođenih Srpskom listom, nezadovoljni su ponašanjem crnogorske vlasti u ovom slucaju i inače ponašanjem crnogorske vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Oni će najvjerojatnije za 18. septembar tražiti vanrednu sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi se raspravljalo o prijedlozima Deklaracije o zaustavljanju nasilja nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori?

CEROVIĆ: Sve je to velika demagogija. Nikolić iz Radikalne stranke kaže – Mi ćemo prekinuti žilu kucavicu Crne Gore. Drugim riječima - nema veze što je Crna Gora samostalna država, mi ćemo vam narediti kako da postupate "Srpska pravoslavna crkva je naša, to je naše u vašem naruciju ". Treba stvoriti utisak da crnogorska vlast, koja ništa ne radi protiv SPC-a, već naprotiv, trpi njeno nasilje, je protiv crkve I to neće da kažu protiv srpske crkve nego protiv pravoslavlja, kao da postoji samo jedna crkva a u pravoslavlju je svaka crkva nacionalno obilježena. To je jedan veliki manevar da se pokaže tobože kako je crnogorska vlast veliki protivnik Srpske pravoslavne crkve. To je čista besmislica koja se ne može ničim dokazati. Ta priča i to stvaranje prašine oko Filaretovog ulaska je jendostavno cirkus, ali cirkus usmjeren na političke posljedice, na pritisak na Crnu Goru i na crnogorsku vlast.

RSE: Osim što Srpska radikalna stranka najavljuje eventualnu blokadu puteva između Crne Gore i Srbije, protekle nedjelje, od kada je od utorka počeo štrajk Filareta na granici i od strane zvanične Srbije čule su se kritike na račun crnogorske vlasti, pa i najava da će to ugroziti odnose Srbije i Crne Gore?

CEROVIĆ: Pa naravno. U posjeti Filaretu na granici se ređaju srpski ministri koji od toga prave događaj. To treba tako da zvuči, da se vidi da je tobože čitava srpska vlast jako zabrinuta nad činjenicom što Filaret ne može da uđe u Crnu Goru. Pazite , kao ugrožena su ljudska i vjerska prava Filareta, kao da on nije u toku proteklih godina, onim slikanjem sa mitraljezom i slikanjem na tenku, pogazio mnoga ljudska prava, i da iza tog huškanja stoje mnogi izgubljeni ljudski životi. A sad su ugrožena njegova ljudska prava, a zapravo hoće da učine sve da pokažu kako Crna Gora nije legitimna samostalna država.
XS
SM
MD
LG