Dostupni linkovi

BEOGRAD


Portparol G17 plus, jedne od članica vladajuće koalicije u Srbiji, Nikola Papak izjavio je da o ulasku Srbije u NATO odlučuju građani na referendumu.
On je to rekao nakon saopštenja Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Koštunice koja upozorava da bi Kosovo moglo jednostrano da proglasi nezavisnost 11. decembra i da kao moguć odgovor na taj "scenario" parlament treba da donese odluku da Srbija ne uđe u NATO.
Opozicione Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije saopštile su u nedelju da se protive ulasku Srbije u NATO.

SARAJEVO
Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Miroslav Lajčak izjavio je da iza njegovog predloga o reformi policije stoji cela međunarodna zajednica i da predstavlja kompromis.
U intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu", Lajčak je istakao da taj dokument pruža šansu da bude postignut sporazum, ali i "sačuvan obraz svih pregovarača".
On je podsetio da je kraj septembra krajnji rok za reformu policije.
"To što su bošnjački i srpski politički lideri uradili pokazuje da im je preči uski stranački od interesa građana ove zemlje", poručio je Lajčak i dodao da pitanje reforme policije u BiH ne može biti nametnuto.
On je upozorio da odbijanje sporazuma ne bi moglo proći bez posledica. "U prvom redu, zaustavilo bi napredak BiH prema Evropi, odložilo na neograničen rok pregovore o novom ustavu, a donelo bi i promenu odnosa međunarodne zajednice prema ovoj zemlji".
XS
SM
MD
LG