Dostupni linkovi

Episkop Filaret nastavlja štrajk glađu


Episkop mileševski vladika Filaret koji već četvrti dan štrajkuje glađu na granici Crne Gore i Srbije u znak protesta što mu crnogorske vlasti nedozvoljavaju ulazak ne njenu teritoriju zato što se njegovo ime nalazi na haškom spisku potencijalnih pomagača haških bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića ušao je u fazu gladovanja kojim bi mogao ozbiljno da ugrozi sopstveno zdravlje.

Ugledni pljevaljski ljekari, inače visoki funkcioneri dvije suprtstavljene političke opcije Novica Stanić iz opozicione Srpske narodne stranke i Ljubica Beba Džaković iz vladajuće Demokratske partije socijalista, iz sasvim različitih uglova komentarišu vladikinu odluku, ali se slažu u tome da se u slučaju eskalacije zdravstvenih problema medicinsku pomoć dužni uputiti i prijepoljski zdravstveni centar na čijoj je teritoriji trenutno episkop mileševski i znatno bliži prljevaljski zdravstveni centar. Doktor Novica Stanić od početka štrajka svakodnevno posjećuje vladiku Filareta:

„Njegovo preosveštenstvo vladika Filaret ima šezdeset godina. On je dijabetičar. Rizici kojima se on izlaže su veliki“.

RSE: S obzirom da je danas četvrti dan štrajka ima li neko i ko je dužan da ga eventualno i protiv njegove volje natjera na prekid štrajka?

STANIĆ: Nema niko pravo da njega natjera da odustane od štrajka glađu. To je njegovo ljudsko, građansko pravo, ali ima pravo svaka ozbiljna vlast i svaka država da se pobrine o njegovom zdravlju. Crna Gora to neće da uradi i ja se nadam da će vlast Srbije sve učiniti da se njegovo zdravlje maksimalno zaštiti. To zdravstveno stanje se može pratiti, ali u krajnjem slučaju vladika je preuzeo rizik jer je on to morao da učini zbog toga što su ugrožena njegova ljudska, nacionalna, vjerska i koja god hoćete prava pod kapom nebeskom.

Doktor Beba Džaković:

„Ako je on vjernik ne bi smio da tako sebi nešto dozvoli. Ne vjerujem da vjera to dozvoljava. Pravi neku pompu bez ikakve veze, spominje koliko ima šećer, možda bi mu dobro došla ne potpuna apstinencija hrane, ali uzdržavanjem od hrane bi mu dobro došlo. Vidi se da ima veliki kilograma“.

RSE: Da li medicinske ustanove imaju obavezu da ga spriječe u tome?

DŽAKOVIĆ: Mislim da medicinsko osoblje nema pravo sve do posljednjeg trenutka dok se ne vidi da mu je potpuno ugrožen život. Do tad nema pravo da interveniše.

RSE: Ko bi trebalo u slučaju da bude u opasnosti?

DŽAKOVIĆ: Sigurno će oni pozvati Hitnu, ljekare iz našeg medicinskog centra i eventualno iz Prijepolja odakle je dužna ekipa da dođe. Ako mu je potpuno ugrožen život onda se da infuzija. Uostalom, on ako hoće ima pravo da umre, šta ćemo.

Sam vladika Filaret nije pristao da da direktan odgovor na naše pitanje ima li pravo ugrožavati makar i sopstveni život. Ipak, započinjući štrajk glađu pojasnio je:

„Istina u našoj crkvoj nije praštan štrajk glađu. Mi to zovemo apsolutni post. Imamo takozvano kad počinje časni post tremirenje. Tri dana se ništa ne jede, ne pije se, pa se tek treći dan uzme Bogojavljenska vodica. Uglavnom ja ću uzimati vodu, uzimaću lekove i to je sve što ću uzimati“.

Doktor Novica Stanić:

„Ja sam kao ljekar protiv tog štrajka glađu zbog njegovog zdravstvenoga stanja, ali kao političar i kao čovjek ja ga razumijem i imam potpuno opravdanje za ono što radi“.

Podsjetimo. Ovo je treći put ovoga ljeta da crnogorska policija sprečava episkopa Filareta da vrši službu na pljevaljskoj teritoriji koja pod crkvenim podjelama potpada pod Upravu mileševske eparhije čije je sjedište u Srbiji u manastiru Mileševa pokraj Prijepolja.
XS
SM
MD
LG