Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pravda nedostižna za Peru Bačića


Za porodicu Pere Bačića iz Neuma, mještani ove najjužnije BH općine znaju reći da su najsiromašniji bogatuni u ovoj regiji. Iako vlasnici preko 300 duluma zemlje u samom Neumu, porodica Bačić danas preživljava od manjeg ugostiteljskog objekta koji isplaćuje brojne sudske parnice koje je davnih šezdesetih započeo Perin pokojni otac. Tada je od porodice Bačić oduzeto zemljište, bez bilo kakve nadoknade, na kojem su kasnije izgrađeni hotel Stela, objekt Feroelektra, Plive, ribarskih zadruga, benzinskih pumpi:

"Imam papire da je to bila moja imovina. Ovdje sam rođen. U vojsku sam otišao 1964 godine. Ni jedne kuće tada tu nije bilo. Meni je 63 godine. Bez obzira na to, oni moraju imati u svojoj arhivi što su meni oduzimali i koliko su naplaćivali."

Pero, koji je rješenje za sporno zemljište očekivao pred početak posljednjeg rata, 2007. godine još uvijek ga nije dobio. U međuvremenu otimačina, kako kaže, njegova zemljišta je nastavljena. Zemljište, koje je 1998. godine privremeno ustupio crkvi na korištenje zbog puta prema glavnoj ulici koji je prelazio preko njegovog posjeda, crkva je otkupila, ali ne od njega, već od općine. Iako posjeduje svu dokumentaciju da je zemljište njegovo, pravo iznenađenje ga je dočekalo u Gruntovnici, gdje tvrde drugačije:

"Dođeš na vrata i oni te jednostavno vrate. Imaš li taj papir - Nemam. Gdje god sam došao, ne možeš to naći. Ponudio mi se jedan notar da će mi to riješiti. On je bio predsjednik Suda i onda mi je imovina nestala. Ja sam napravio samo uslugu, a sada idem po sudu da tražim moje."

Iri Bačić, 62-godišnjoj Perinoj supruzi, najgore je, kaže, što ih niko ne želi saslušati, što za svog životnog vijeka ne vjeruje da će imovinu vratiti i osigurati egzistenciju za svoga nezaposlenog sina:

"Godinu dana moj sin moli predsjednika da ga primi. Onda su ga otjerali s posla. Imam samo njega. Ostali smo bez imovine. Mučimo se i radimo."

U znak protesta, porodica Bačić najavila je prošli vikend i blokadu glavnog magistralnog puta koji prolazi kroz Neum. Od blokade su u međuvremenu odustali jer, kako kaže baka Mira, nikada više policije u svom životu nije vidjela:

"Ja sam mnogo puta bila proganjana od strane policije. Jako sam bila žalosna, i dan danas sam. Mi nemamo drugog izlaza nego se ovako braniti. Teško nam je. Stvarno nam je žao."

Glavnim krivcem za krivotvorenje dokumenata Pero Bačić smatra Ivana Bendera, bivšeg visokog kadrovika HDZ-a Bosne i Hercegovine i direktora Zavoda PIO, koji se, zbog presude od četiri godine zatvora, nalazi u bjekstvu. Bačić iznosi optužbe i na račun aktualnog načelnika općine, Đure Obradovića. Kažu da ih ignoriše, dok istovremeno najavljuje više-milijunske investicije na zemljištu čije je vlasništvo upitno. Dok je za BH vlasti nemoguće doći do Bendera, koji, prema zadnjim informacijama živi sa porodicom u novokupljenom stanu u Zagrebu, načelnik općine Đuro Obardović za novinarska pitanja je i dalje nedostupan.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG