Dostupni linkovi

Neopisiva lakoća postojanja javnog servisa


Vladajuća koalicija u Skupštini Crne Gore dva puta je odbila imenovanje Gorana Đurovića za člana Savjeta Radio-Televizije Crne Gore. "Želja za očuvanjem kontrole nad javnim servisom je postala očigledna svima u Crnoj Gori. Javni servis doživljava ozbiljnu krizu i dnevna štampa se iz dana u dan bavi novim aferama i problemam ove kuće," piše u svom Dnevniku Đurović, programski direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija u Podgorici.

Goran ÐUROVIC

Subota 18. avgust
Dan počinje nešto kasnije nego što je za moju porodicu uobičajeno. Supruga Sandra i ja smo na odmoru a kćer Staša voli da spava malo duže kad ne ide u vrtić. Iako na odmoru, Sandra mora otići do ordinacije i provesti neko vrijeme sa pacijentima. Staša počinje jutarnji ritual gledanja crtanog filma. Trenutni hit je stari dobri Guliver i njegova putovanja. Objašnjavam Staši da sam i ja, kad sam bio mali, gledao sa radošću taj film i čekao da dođe školski raspust i počne „zimski bioskop“. Priznajem da sam taj film kupio zbog sebe a ne zbog nje koja ima 3 godine i 8 mjeseci ali se ona ne uzbuđuje zbog moje iskrenosti već počinje sa prvim komentarima koji ne prestaju sve do kraja filma.

Trudim se da joj objasnim zašto liliputanci i balfukanci ratuju. Ide mi prilično teško, ni ja ne shvatam zašto se mora ratovati zbog pjesme. Guliver, pomiritelj, nalazi dobro rješenje i nudi zaraćenim stranama kompromis, pjevajte zajedno vaše pjesme. I pitam se onda da li da kupim i poklonim crnogorskim političarima film kao doprinos procesu usvajanja Ustava. Vjerujem da mnogi nisu gledali Gulivera. Ideju vrlo brzo odbacujem, ipak je prekasno za njih a možda film ne bi odgledali do kraja i ostali bi na dijelu koji većina najbolje razumije-ratovanju.

Popodne provodim u svojoj kancelariji i prilično teško započinjem pisanje izvještaja koje nisam uspio završiti u julu. Sandra i Staša dolaze po mene i vode me kući jer je to jedini način da me izvuku iz kancelarije. I na kraju dana opet Staša, ja i Guliver.

Nedjelja 19. avgust
Jutarnje iščitavanje dnevne štampe ispunjava vrelo podgoričko jutro. Stašu odvodimo kod babe a supruga i ja odlazimo na ručak. Uz ribu i vino planiramo budućnost i Sandrinu specijalizaciju. U restoranu je veoma prijatno i mrzi nas da izađemo znajući kako je vruće vani. Odlazimo nakon ručka kod kumova na kafu i radimo u „komisijama“: djeca se igraju, supruge otvaraju i obrađuju stotinjak tema a kum i ja gledamo fudbal. Nedjelja popodne-nogometni dan.

Večernje sate provodim pozivajući i razgovarajući sa svojim kolegama i prijateljima koji se odmaraju na nekim ljepšim mjestima. Sebe ubjeđujem kako ću ipak ići na more ovog ljeta, valjda će gužva biti manja u septembru.

Ponedjeljak 20. avgust
Dan počinjem uobičajeno, sa novinama. Štampa obrađuje kupovinu akcija porodične banke Đukanovića i prijatelja. Bivši premijer je kupio akcije bratove banke a kredit mu je dala banka iz Velike Britanije i to na riječ, bez obezbjeđenja uobičajenog za uzimanje kredita. Centralna banka objašnjava da ovakve transakcije neće biti moguće kada se usvoji novi Zakon o bankama koji će u naše zakonodavstvo uvesti nove Bazelske principe. Imam osjećaj da ćemo sačekati usvajanje ovog zakona neko vrijeme, dok se još neka kupovina ne obavi.
Popodne provodim sa porodicom u stanu a veče sa Sašom, Igorom i Milikom, kumovima. Nismo odavno zajedno obilazili podgoričke kafane. Lijep razgovor, lijepo piće, mnogo smijeha do kasno u noć.

Utorak 21. avgust
Dragoljub Duško Vuković, novinar, predlaže jutarnju kafu i eto nas u razgovoru o dnevno-političkim pitanjima i raznim poslovnim problemima. Nakon prijatnog druženja sa Duškom vraćam se u kancelariju i javljam kolegi Fadilu Mučiću, direktoru Saveza slijepih i prekidam na kratko njegov odmor. Dogovaramo susret kada se vrati sa odmora kako bi zajedno ubrzali proces transfera sredstava koja trebaju biti uplaćena Savezu od Ministartsva finansija.

Popodne provodim sa Stašom, lako me nagovorila da odemo u igraonicu. Dok se ona igra koristim priliku da organizujem svoje obaveze do kraja nedjelje.

Kasnije odlazim da popijem piće sa prijateljima, Balšom i Đorđijanom.

Srijeda 22. avgust
Počinjem dan uz kafu sa Darkom, kolegom i prijateljem. Razgovaramo o problemima ekoloških nevladinih organizacija, projektima, idejama. U istom ritmu nastavljam dan, opet uz kafu, sa Kristijanom, konsultantom Evropske agencije za rekonstrukciju koji nam pomaže u realizaciji projekta izrade Strategije zaštite starih lica u Crnoj Gori. Popodne provodim sa Stašom, priča mi svoje snove, prava fantastika a ja koristim svu energiju da dodatno podstaknem njenju maštu.

Naveče odlazim na roštilj kod Tanje i uz specijalitete i lijepo vino vodimo lagane razgovore. Ipak koristim priliku da sa svojim prijateljima, Peđom i Sašom, prvim ljudima crnogorskog turizma, porazgovaram o uključivanju nevladinih organizacija u turističu ponudu. Na sjeveru Crne Gore ove organizacije ubrzano grade eko-etno sela. Nakon kraćeg poslovnog razgovora, vraćamo se laganim temama.

Četvrtak 23. avgust

Odlazim u kancelariju jer moram obaviti intervju sa kandidatkinjom za mjesto pripravnika u Centru za razvoj nevladinih organizacija. U septembru trebamo primiti 5 novih ljudi pa valja početi sa procesom selekcije prijavljenih kandidata.

Popodne Stašu odvodim na dječiji rođendan kod kumova. Ostavljam Stašu sa svojim drugarima i odlazim do kancelarije. Sa koleginicama Jasminom i Milenom razgovaram o obavezama koje nas čekaju do 3 septembra kada počinjemo sa radom nakon kolektivnog godišnjeg odmora ako to uopšte smijem tako reći. Skoro svakodnevno smo bili u kancelariji.

Petak 24. avgust
U kancelariji je ovog jutra gužva. Skoro svi smo na poslu pojačani našom volonterkom Anom. Bliži se kraj porcesa prikupljanja akata o imenovanju člana Savjeta Radio-Televizije Crne Gore pa valja dovršti komunikaciju sa nevladinim organizacijama koje mi i ovog puta daju veliku podršku. Po treći put sam u ovom procesu kao predstavnik nevladinih organizacija. Vladajuća koalicija u Skupštini Crne Gore dva puta je odbila moje imenovanje i prekršila Zakon. Želja za očuvanjem kontrole nad javnim servisom je postala očigledna svima u Crnoj Gori. Javni servis doživljava ozbiljnu krizu i dnevna štampa se iz dana u dan bavi novim aferama i problemam ove kuće.

Ono što bode oči je ćutanje vladajuće koalicije. Od 12. jula se niko iz te grupacije nije usudio da saoptši bilo kavu informaciju, objašnjenje zašto sam nepodoban ili bilo šta. Brane se ćutanjem.

Da stvar bude gora, tj. bolja, nevladine organizacije i ja nećemo odustati od svojih prava garantovanih Zakonom. Svakako nas čeka zanimljiva jesen.
XS
SM
MD
LG