Dostupni linkovi

Kriza vlasti u Osijeku


Sastanak premijera Ive Sanadera s čelnicima parlamentarnih stranaka, održan u petak, pred njegove razgovore s predsjednikom slovenske Vlade, Janezom Janšom, o nizu delikatnih tema, bilo je nastojanje da se na unutrašnjopolitičkom planu smiri lopta pred najavljene parlamentarne izbore. No, kampanja čini se, neće biti nimalo nježna. Ona se upravo zahuktava u Osijeku, gdje puca vladajuća koalicija Hrvatske stranke prava Ante Đapića i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke iza koje stoji Branimir Glavaš.

Koalicija je naoko pukla zbog načelnog stava Glavaševih vijećnika koji traže potpunu transparentnost oko izgradnje dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo, no opće je mišljenje da krizom osječke vlasti i mogućom smjenom Đapića s mjesta gradonačelnika, Glavaš – kojeg najesen čeka početak suđenja za ratne zločine - želi ojačati poziciju svoje stranke pred izbore.

Tako je ovotjedna sjednica gradskog poglavarstva, koju je predsjednik Glavaševa stranke, dogradonačelnik Vladimir Šišljagić napustio, zakotrljala lavinu koja vodi ka raspadu koalicije:

„Nisu stvoreni preduvjeti jer nema odgovarajućih materijala temeljem kojih bi se ove odluke mogle donijeti. Mnoga vam se zahvaljujem.“

Đapić, kojemu je Šišljagićevo „hvala vam“ na odlasku težak udarac, jer bi mu gubitak vlasti u Osijeku svakako štetio u izbornoj kampanji, ne krije svoje razočaranje vjerojatnim raskidom koalicije i gubitkom gradonačelničke funkcije:

„Kako počinje parlamentaran izborna kampanja, HDSSB je procijenio da im presnažni HSP ovdje ne odgovara i našli su saveznika u Kramariću, HSLS-u, s kojim su se međusobno optuživali godinama. To je jedna nevjerojatna priča koja će se zahuktavati. Kampanja je počela, pa će o tome biti puno više govora u sljedećim danima i tjednima. Činjenica da se u ovom trenutku vodi bitka između HDSSB-a HSP-a, puno više govori o njima, nego što govori o nama.“

A da je preslagivanje vlasti zaista pčelo svjedoče intenzivni kontakti članove Glavaševa stranke, koji nastoje osigurati potreban broj vijećnika drugih stranaka za novu većinu koja bi im, bez izvanrednih lokalnih izbora, omogućila nastavak vlasti. Aktualni osječki gradonačelnik, Anto Đapić, kaže pak kako on i njegova stranka žele da se nova vlast formira na izborima:

„A ne kroz preslagivanje sa onima koji sve vrijeme uživaju što je Glavaš u zatvoru, dok smo ga mi dvije godine štitili svom svojom snagom. Dočekani smo ovakvim zabijanje noža u leđa. U politici na nešto ovako još nisam naišao. I to je jedno veliko iskustvo.“

Sudbina koalicije Đapić - Glavaš bit će poznata sljedećeg tjedna, za kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća. No, bez obzira na konačni rasplet, posve je sigurno da se izborna kampanja naveliko zahuktava i da ona neće biti nimalo nježna.
XS
SM
MD
LG