Dostupni linkovi

Vrelo, vrelo ljeto


Izmjerenom temperaturom od 44,2 stepena oboren je i nedavni rekord iz 18. jula kada je u glavnom gradu Crne Gore izmjereno 43,3 stepena. Sinoptičari ne najavljuju značajnija zahlađenja. „Biće ekstremno toplo do kraja mjeseca“, kaže hidrometeorolog Radivoje Vučković:

„Taj trend jako ekstremno visokih temperatura vazduha očekujemo da će se poremetiti u nedjelju. Naime, u nedjelju očekujemo zahlađenje koje će biti izraženije u sjevernim oblastima nego u južnim. U sjevernim oblastima će za oko deset stepeni doći do pada temperature, a u južnim četiri do šest u odnosu na današnje vrijednosti, s tim što moram podsjetiti da kada sa 44 stepena padne temperatura za četiri do šest stepeni ostaju temperature jako visoke“.

S obzirom da je Podgorica već prošla period ekstremno visokih temperatura tokom prošlog mjeseca novi talas vrelog vazduha nije iznenadio građane. Građani različito komentarišu vreli talas u Podgorici, ali ne spore da je rekord postignut:

Zbog ekstremno visokih temperatura u posljednja 24 sata je više od 200 Podgoričana zatražilo pomoć medicinskih službi. U dežurnoj službi Hitne pomoći kažu da se uglavnom radi o hroničnim bolesnicima:

„To su uglavnom hronični pacijenti, srčani bolesnici, plućni bolesnici, nemamo povećan broj toplotnih udara. Imali smo povećen broj kućnih posjeta negdje oko 35 za 24 sata i opet su to uglavnom hronični bolesnici sa pogoršanjem svojih tegoba. Savjetujemo da se ne izlazi napolje u periodu od 11 do 17 sati, da koriste svoju hroničnu terapiju redovno, da uzimaju što više tečnosti. Oblačenje, lagane tkanine, uglavnom svijetlih boja“.

Ekstremno visoke temperature prate i požari u Crnoj Gori kojih u odnosu na prošli talas požara za sada ima manje. Ugroženi su Nacionalni park Durmitor i okolina Pljevalja i Plužina. Svi požari su buknuli na nepristupačnim mjestima što težava gašenje. Pored toga poseban problem predstavlja nedostatak opreme za gašenje požara u žabljačkoj i pljevaljskoj opštini o čemu govori predsjednik nevladine organizacije „Most“ Siniša Stevović:

„Što se tiče samog nacionalnog parka znam da ih posjeduju jedan kamion za gašenje požara i to neispravan. Žabljak sam nema nijedan kamion za gašenje požara. Znam da samo jedan kamion postoji u okviru šumskog preduzeća što samo po sebi govori koliko smo spremni“.

Prisustvo ekstremnih temperatura otvara pitanje da li bi Vlada mogla proglasiti vanredno stanje. Prema riječima predsjednika Vladine Komisije za elementarne nepogode Suada Numanovića proglašenjem vanrednog stanja se ne bi stanje popravilo:

„Vanredne mjere ili uvoditi vanredno stanje to je sad stvar procjene koja će se danas sjutra eventualno ako se ovo produži svakako razmatrati i eventualno razmišljati u tom pravcu, ali kao kada su bile početkom mjeseca, odnosno u toku jula kada su bile ektremne temperature onda je pravashodni zadatak bio da sve službe stavimo maksimalno mobilnim i da je to poenta, tako da sve ostalo što bi išlu u uvođenje nekih vanrednih stanja ne bi nam stanje ništa posebno popravilo“.
XS
SM
MD
LG