Dostupni linkovi

Dionice uz selektivni popust


Premda su Inine dionice trenutačno u padu, još su uvijek dovoljno atraktivne, pa su netočni podaci uzbudili radnike koji su provjerom na WEB stranicama te tvrtke ustvrdili da im je zaračunat manji radni staž. To nije nevažno pitanje jer za svaku godinu radnog staža imaju po jedan posto popusta na kupnju dionica po cijeni od 1.690 kuna po dionici. U Ini tvrde da nema razloga za uzbuđenje. Glasnogovornik, Bojan Vinek:

„Ovo što se pojavilo u hrvatskom tisku ne odgovara istini jer nikakve tisuće umirovljenika nisu zakinute, a nisu ni mogle biti zakinute, jer još nije počela prodaja. Tek se ažuriraju podaci. U protekla četiri dana je bilo uspješno logiranih 14.308 bivših ili sadašnjih zaposlenika Ine. od toga je 8.179 radnika potvrdilo da se slažu sa podacima, dok je 1.054 korisnika reklo da podaci ne odgovaraju. Provjerom je odmah riješeno 1.039 pritužbi. To su jednostavno ustanovljene greške. Obzirom na posao, brojnost podataka i baze iz kojih se to moralo izvući, tijekom 40 godina djelovanja Ine, bilo bi neobično da nema pogrešaka. Baš zbog toga je pružena mogućnost da se podaci provjere. Sigurno je da nitko neće biti zakinut za svoje pravokupne dionice po povlaštenim uvjetima.“

Pravo na kupovinu Ininih dionica ima 45.000 ljudi. Pitali smo Bojana Vineka znade li koliko je među njima nehrvatskih državljana, onih kojih su za Inu radili u drugim državama bivše Jugoslavije:

„Mi ne dijelimo ljude na to odakle su, ili kako se zovu. Prodaja će uslijediti po odluci Vlade Republike Hrvatske, koja je vlasnik sedam posto dionica. Ona je donijela odredbu o tome tko i na koji način ima pravo to ostvariti. Na taj način su i vađeni podaci o našim radnicima. Tko je otkuda, kako se zove i tako dalje za nas je irelevantno.“

Unatoč ovoj izjavi nisu svi radnici Ine iz zemalja bivše Jugoslavije stekli jednaka prava.

Prema odluci Hrvatske vlade od 19. srpnja ove godine nemaju pravo na kupnju dionica osobe koje su krajem 1990. godine bile zaposlene u Ininom OOUR-u Naftni derivati u Beogradu, te oni koji su u listopadu 1991. godine bili zaposleni u Ininoj Radnoj jedinici Naftni derivati Banja Luka. Prema odluci Hrvatske vlade ti bivši zaposlenici nemaju pravo na kupnju Ininih dionica sve do pravomoćnog okončanja svih sporova koje INA vodi, vezano za svoju imovinu u Srbiji i Republici Srpskoj. Odluka o pravu tamošnjih nekadašnjih Ininih zaposlenika na kupnju dionica donijet će se nakon pravomoćnog okončanja navedenih sporova.
XS
SM
MD
LG