Dostupni linkovi

(Zlo)upotreba humanitarnih donacija


Jedan nedavni modni dogadjaj u Podgorici ostaće vjerovatno upamćen, manje po kreacijama, a više po sporu organizatora koji je obećao i specijalne ustanove kojoj je pomoć bila obećana. Naročito pikantnim, cijeli spor čini okolnost da je novac trebalo da bude uplaćen nakon prodaje haljine koju je donirao dizajner medjunarodnog formata po cijeni od minimum 10 hiljada eura. Haljina je na kraju završila u ormanu vlasnice firme koja je organizovala priredbu.

Ovaj primjer će vjerovatno tek dobiti epilog, jer se čelnik ustanove kojoj je pomoć namijenjena ne miri sa ovakvim završetkom, ali pokreće pitanje: da li donacije i humanitarna pomoć koja se prikuplja uz razne javne manifestacije stižu na pravo mjesto.

U medjuvremenu nam je potvrdjeno da je državni organ koji je nadležan za kontrolu sredstava prikupljenih prilikom održavanja javnih manifestacija - Poreska uprava.

Momir Miličković, poreski inspektor je za naš program rekao da se ovakve kontrole redovno obavljaju i da do sada nijesu zabilježeni primjeri zloupotrebe:

"Za sada nijesmo imali zloupotrebe da ta sredstva podju gdje ne treba. Uvijek se vrši provjera ugovora i njegove vrijednosti, opravdanost... Na osnovu toga se provjerava i da li su ta sredstva stigla do odredjenih lica."

Kao korisnik donacija i humanitarne pomoći prilikom održavanja raznih javnih manifestacija, kao što su: koncerti, sportska nadmetanja i modne revije, vjerovatno najčešće, se odredjuje Dom za nezbrinutu djecu "Mladost", u Bijeloj kod Herceg Novog.

Borislava Djukanovića, direktora ove ustanove smo pitali da li se desilo da je održana neka priredba, od koje je ukupan ili dio prihoda bio opredjeljen Domu za djecu bez roditeljskog staranja, a da je namijenjena pomoć na kraju izostala:

"Nijesmo mi imali baš mnogo toga. Imali smo prije par godina akciju "Dvanaest veličanstvenih" koja je totalno propala. Imali smo odigravanje utakmice u Podgorici - to je uplaćeno i imali smo ove, nekakve druge, kao što su modne i to je sve uplaćivano."

Da bi se izazvale burne emocije, dovoljno je samo pomenuti djecu koja rastu bez roditeljske ljubavi, a to je razlog pojavi druge vrste zloupotrebe.

Direktor Doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj, Borislav Djukanović kaže da je neispunjenih obećanja ipak bilo, a da je njihova svrha bila samo da pojedinci iskoriste pozitivna osjećanja koja bude ovi mališani, a sve samo radi postizanja marketinškog efekta:

"Bilo je situacija kada su data obećanja omanula, odnosno, nijesu ispunjena. Kada se obeća: izvršiće se... platiće se adaptacija sanitarnih čvorova, platiće se ova ili ona usluga... nabavka krevetića za bebe... Bilo je poprilično tih obećanja koja su pošla u vjetar."

Da u organizaciji raznih, takozvanih humanitarnih priredbi, nije baš uvijek sve čisto i da prikupljena novčana ili materijalna sredstva ne završavaju uvijek na unaprijed odredjenom mjestu, sumnja poznati pjevač i predsjednik Udruženja estradnih umjetnika Crne Gore Bojan Bajramović koji garantuje da je sve što je Udruženje organizovalo završeno kako je i obećano, ali da je kao pjevač bio u situaciji da posumnja u poštene namjere organizatora.

"Ja nijesam imao informaciju, ali moguće je. Bilo je tu svakakvih organizatora, pa i veoma loših. Pogotovo je u zadnje vrijeme izražena ona parola protiv droge, gdje sam ja veoma oprezan. Mislim da je tu bilo najviše zloupotrebe, ako je bilo, a jeste sigurno. Te "fudbal protiv droge", te "muzika protiv droge"... To je postalo krajnje degutantno i ja sam čak u zadnje vrijeme počeo da izbjegavam".
XS
SM
MD
LG