Dostupni linkovi

Kamenovani automobili u Herceg Novom


Šest automobila sa hrvatskim registarskim oznakama oštećeno je na području Herceg Novog. Na vozilima čiji u vlasnici iz Hrvatske i Srbije, a koja su bila parkirana u Meljinama, Kumboru i Đenovićima oštećena su, najvjerovatnije kamenicama, stakla, retrovizori i djelimično karoserija. Policija je juče saopštila da preduzimaju neophodne mjere za rasvijetljavanje ovog slučaja, a na naše pitanje da li je istraga napredovala i ima li naznaka da bi slučaj uskori mogao biti riješen portparol Uprave policije, Tamara Popović nam je rekla:

„I pored preduzetih policijskih aktivnosti u toku jučerašnjeg dana, odnosno od momenta saznanja, policija nije identifikovala počinioca. Ove aktivnosti u tom pravcu se i dalje intenzivno sprovode i imaju prioritet za sve operativne strukture na terenu“.

I od gradonačelnika Herceg Novog Dejana Mandića, funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije, saznali smo da je rasvijetljavanje ovog slučaja prioritet, a da je za danas tim povodom zakazao hitan sastanak sa policijom.Gradonačelnik Mandić oštro je osudio ovaj vandalski čin:

„Naprosto, stopostotna osuda i kazao sam da nas ovakvi incidenti vraćaju mnogo godina unazad. Upravo ono što želimo da, ulažući značajnu energiju bar mi ovdje u Novome kao pogranična opština, da se normalizuju odnosi, da pokažemo da je nešto ostalo ružno iza nas, treba da jedan ovakav incident na neki način poništi sve te napore“.

Mandić kaže i da je neprijatno iznenađen onim što se dogodilo jer u tom gradu već godinama svakodnevno borave automobili iz susjedne Hrvatske, pa vjeruje da to nijesu počinili Novljani:

„Već deset godina ta kola cirkulišu kroz ovaj grad, parkiraju se, po brodogradilištu gdje se radi mogli ste vidjeli i kola hrvatskih tablica koliko god hoćete, tako da je ovo upravo iznenađenje i ja vjerujem da to možda i nijesu ljudi odavde, da je neko zloupotrijebio svoj dolazak u Herceg Novi da nešto tako učini, jer ovdje Novljanima to nije svojstveno. Imali su kad to uradit da su htjeli, jer svaki dan ja vjerujem stotinu kola hrvatskih tablica bude u Novome“.

Incidenti u kojima su oštećeni automobili sa hrvatskim registarskim tablicama iznenadili su ovdašnju javnost jer se u Crnoj Gori, ne samo u Novom, već godinama voze automobili sa hrvatskim registracijama i drugih država u regionu, a incidenti ovakvih razmjera su prilično rijetki. Nedavno su treći put u posljenjih par godina kamenovani autobusi sa turistima sa Kosova na sjeveru Crne Gore, a oštećenja vozila iz Hrvatske dogodila su se samo prilikom nedavne fudbalske utakmice između splitskog Hajduka i podgoričke Budućnosti kada su napadnuti hrvatski navijači. Među privedenima za taj vandalizam tom prilikom je bilo najviše turista iz Srbije. I predstavnici Socijeldemokratske partije u Herceg Novom oštro su osudili uništavanje kola sa hrvatskim registarskim oznakama. Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a Dragan Šimrak:

„U svakom slučaju žalosno je da se nakon više od petnaest godina na ovakav način ispoljavaju nacionalne frustracije. Realno je čak pretpostaviti da većinu ovih vozila nijesu koristili hrvatski državljani. To u posljednje vrijeme znači da je moguće da to koriste i državljani drugih zemalja, ne samo Hrvatske što ovom slučaju daje još težu dimenziju. To nam svakako donosi veliku štetu“.
XS
SM
MD
LG