Dostupni linkovi

Dan nakon protesta u Kragujevcu


Delegacija Sindikata metalaca Kragujevca predaće premijeru Vojislavu Koštunici zahteve radnika Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO). Sindikat metalaca Kragujevca zalaže se za ostanak ZZO, sve dok se ne nađe odgovarajuće rešenje za svakog radnika. Sindikalisti zahtevaju da otpremnine za radnike ZZO budu 300 evra za svaku godinu staža, i to na dobrovoljnom principu. Vlada Srbije je odlučila da od 1. septembra ove godine zatvori ZZO i pozvala radnike da se prijave za otpremnine od 250 evra po godini staža.

Potpredsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Mihajlović kaže za B92 da ima nagoveštaja da će ih primiti vicepremijer Božidar Đelić, što bi bilo dragoceno za razgovor jer je on bio jedan od potpisnika sporazuma iz 2001. godine.

Sa protestnog skupa koji je po velikoj vrućini održan u sredu, ispred Skupštine grada, Goran Milić, predsednik kragujevačkog sindikata metalaca poručio je da su radnici ustali u odbranu svojih osnovnih prava kako bi predupredili novi talas otpuštanja i potpuni socijalni kolaps u centralnoj Srbiji:

“Ne branimo mi danas radnike ZZO, branimo grad Kragujevac! Branimo čitavu Šumadiju, čitavu metalsku industriju Srbije! Znate šta sleduje posle jednostrane odluke vlade – nova otpuštanja u fabrici automobila..!

Slavoljub Đoković, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Šumadije je podsetio Vladu Srbije na obećanja koje je dala prekobrojnim radnicima 2001. godine, koja su do danas ostala neispunjena. On je zbog toga zatražio da država obezbedi socijalnu sigurnost svim prekobrojnim radnicima:

„Ostalo je 4.500 hiljade radnika, 4.500 hiljade koji nemaju nikakvo rešenje sem da se vrate na posao. ZZO mora da traje dok se zadnji .čovek ne zbrine!“

Goran Milić, je, uz optužbe na račun sadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića koji je potpisao odluku o ukidanju ZZO, prozvao i sadašnjeg potpredsednika Vlade Božidara Đelića. Đelić je 2001. godine bio ministar finansija u Vladi premijera Zorana Đinđića i potpisao je sporazum koji je prekobrojnim radnicima garantovao novo zaposlenje ili povratak na stara radna mesta, rekao je Milić:

„Da li će i on sutra na sednici Vlade podići ruku i glasati protiv svog sporazuma?!“

Jučerašnji protest kragujevačkih radnika podržao je i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović koji je zatražo od Vlade Srbije da ispuni obećanja data 2001. godine ili da produži postojanje ZZO dok svi prekobrojni radnici ne budu socijalno zbrinuti.

Jušerašnji protest protekao je bez incidenata, ali je zbog kilometarske radničke kolone koja je prošla kroz centralne gradske ulice saobraćaj u njima bio paralisan duže od jednog sata.
XS
SM
MD
LG