Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SARAJEVO


Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak zabrinut je zbog serije provokativnih izjava Milorada Dodika. Lajčak smatra da izjave premijera RS dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nanose štetu stalnim naporima ove zemlje da nastavi s reformama i integrira se u euroatlantske institucije.
U saopštenju Visokog predstavnika se naglašava da je BiH medjunarodno priznata država, a RS jedan od dva entiteta u toj državi. Politički predstavnici u BiH obavezni su u svojim izjavama i aktivnostima podupirati ustavni poredak BiH.
Lajčak podsjeća Dodika da je potpisao svečanu izjavu prije izbora u oktobru 2006. godine kojom sebe i svoju stranku obavezuje da će prihvatiti sankcije ukoliko ne bude poštivao Opšti okvirni sporazum za mir u BiH”.
Premijer Dodik treba pažljivo razmotriti da li želi izazvati medjunarodnu zajednicu izjavama kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak BiH i Daytonski mirovni sporazum, upozorio je visoki predstavnik.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG