Dostupni linkovi

Umjesto tuširanja - flaširanje


Dok se sa naslovnih strana reklamiraju budvanski hoteli i političari gosteći zvučna imena poslovnog i društvenog krema većina građana Budve ljeto provodi bez osnovnih civilizacijskih tekovina, poput vode, na primjer:

BUDVANIN : Mi moramo riješit problem vode jer bez vode nema turizma.

Rekordan broj turista u posljednih petnaestak godina Budva je dočekala žedna. Pitamo ugostitelje kako održavaju čistoću i higijenu u svojim lokalima:

„Svi uglavnom pravimo neke rezervoare vode jer je to jedini način da pružimo gostima kvalitetnu uslugu, da možemo tanjire, čaše i sve drugo što je potrebno kvalitetno održavamo. Imamo veliki problem, ali uspijevamo da to nadomjestimo“.
„Teško je svima, nije samo nama ugostiteljima. Svima je teško. Snalazimo se kako moramo samo da protraje ovako da ne bude gore“.

Danas je u Budvi teško naći kuću i ugostiteljski objekat bez hidrofora ili rezervoara za vodu što košta.

BUDVANIN: Nije teško to instalirati, ali košta par hiljada eura.

U Starom gradu, međutim, postrojenja za vodu teško da mogu biti rješenje:

„U Starom gradu je to nemoguće. Nemate gdje vi postaviti neke rezervoare. Dalo bi se istrpjet, ali je nemoguće tu igdje, znate kakav je Stari grad da je sve to skučeno i to“.

Od nestašica vode ugostiteljima možda još teže pada kako objasniti gostima da u XXI vijeku jedan turistički centar kuburi s vodom:

UGOSTITELJ: Odražava se na promet, na nezadovoljstvo gostiju. Vjerujte, imate gostiju da ako mu ne date da opere onu fingerbolu da opere poslije ribe ruke, neku veče su negodovali gosti na to. Oni to ne shavataju. Veća je sila, moramo da se pomirimo s tim, nadamo se da će nam malo makar poreske inspekcije gledati kroz prste neke stvari, sanitarne i tako dalje.

RSE: Koliko je teško održavati higijenu?

UGOSTITELJ: To je katastrofa. Vjerujte, donosimo morsku vodu za sanitarne čvorove, sipamo, higijena je na vrlo lošem novou.

U najugroženijem položaju su ipak sami građani Budve, posebno oni koji žive u stambenim zgradama:

RSE: U kom ste dijelu Budve?

BUDVANKA: Kod Kamionske pijace.

RSE: I kakva je situacija sa vodosnabdijevanjem?

BUDVANKA: Katastrofalna je kao i svuda, s tim što smo mi kao ugroženo naselje dobili cistijernu koja se nalazi ispred zgrade i s obzirom da smo na četvrtom spratu mi nikako ne dobijamo vodu, tako da je to stvarno jedan užas, pogotovo za higijenu. Mnogo je teško. S obzirom da imam djevojčicu ima puno veša i mašinu uključujem vještačkim putem, a to ovako izgleda. Uključim onu funkciju gdje ima pola mašine, imamo nekih petnaestak bidona od po pet litara i kada mašina prima vodu ja sipam tamo gdje se stavi prašak omekšivač, e tu dosipam vodu i onda ona kada primi prestane da zuji i to uključujemo jednom u nedjelju dana, a inače bi trebalo svaki dan, a za suđe to da ne pričam. To je zakorjelo, to treba oprati, prvo zagrejati vodu, pa onda odkisjeliti, a pri tom nikad ne može da se ispere kao kada se ispira na česmi, pod mlazom vode. Tako da možete misliti iz čega jedemo, s tim što u posljednje vrijeme uzimamo te plastične tanjire i viljuške i to, ali opet ne možeš da kuvaš u plastičnim tanjirima.


RSE: Dolaze li vam prijatelji, gosti ljeti?

BUDVANKA: Izbjegavamo ih maksimalno. Izbjegavamo ih upravo zbog vode. Ni njima ne bi prijalo, a ni nama.
XS
SM
MD
LG