Dostupni linkovi

Bez straha se ne može živjeti


Pozadina priče glasi: iz sigurnosnih razloga pilot i kopilot, kao i posada aviona, NIKAD ne jedu za vrijeme leta istu hranu niti piju isto piće. Ako se, ne daj bože, dogodi, da je neka hrana otrovana – malo je vjerovatno da će to i ona druga biti. Preventiva ili strah?

Kad ulazite danas u metroe širom svijeta uvijek se diskretno osvrćete ko to još ulazi. Ima li možda neki sumnjivac sa nekom torbom, sa bradom? Je li se neko možda opasao nekim pojasom? Ima li nekog sumnjivog? Preventiva ili strah?

Kad kupujete u samouslugama razne suhomesnate stvarčice gledate u sastav onih konzervansa. Ako piše da ima nekih elemenata koji se nazivaju E-282, ili E-480 ili “E” sa nekim drugim brojem – ne uzimaš jer knjige kažu da su to sastavi koji mogu izazvati rak. Ima u Českoj čak i knjiga koja se zove “EČKO” po slovu “E” u kojoj je sve to detaljno opisano. Preventiva ili strah?

12-og srpnja su u Engleskoj otkrili da u jednoj zubnoj pasti ima otrova koji izaziva rak pa su je povukli iz prodaje. Dan kasnije su iz prodaje povukli neke kobasice. Neko je htio da jeftinije prodje i vjerojatno je dosta zaradio. Zato kad kupuješ – ko zna sta kupuješ, pažljivo prevrčeš i tražiš moguće negativne podatke o sastavu ili porijeklu. Preventiva ili strah?

Kad izadješ sa djecom u park u glavi ti bruji od kojekakvih bolesnika koji otimaju i zlostavljaju klince ni klinceze. Ako ti se dijete zaustavi da popriča sa nekim nepoznatim, koji recimo šeta psa, najeziš se odmah i pozuriš da budeš bliže. Preventiva ili strah?

Kad uključim kompjuter prvo gledam da me nije dohvatio kakav virus. Kompanije koje proizvode anti-virus programe su nam utjerali strah i natjerali da kupujemo zaštitne programe za naše kompjutere. Ako redovno obavljate svoja plaćanja putem Internet bankarstva, a ja to radim, onda iz straha da vam neko ne provali u račun i odnese sav novac prihvaćate lagano da plaćate takozvane "sigurnosne kodove". Ako nešto kupujete Internetom bojite se da vam neko ne bi provalio broj kreditne kartice i počne kupovati u vaše ime.

I onda te političari počnu plašiti sa susjedima, pa nam na glavu navuku naše i tudje ratove, pa ti policajac počne uzimati 100 eura ako voziš 20 kilometara brže od dozvoljene granice i tako u nedogled. Ni u avionima nema 13-og reda. Strah je postao naša svakodnevnica. Bez straha se ne može više živjeti.

Jedan mi je prijatelj iz Medjugorja nedavno rekao: Jeste, tamo ti je u Pragu bolje: imaš metro, imaš kazalište, imaš šoping centre, imas kompjuter, djeca ti idu u bolje škole, imaš dobru plaću – ali mi ovdje bolje živimo.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG