Dostupni linkovi

Nevesinjska olimpijada


Na pitanje, da li će tradicija opstati u budućnosti, odgovara pjevač tradicionalnih hercegovačkih gangi i član pobjedničke ekipe u potezanju konopa, Božo Stajić:

„Kako da ne. Nevesinjska olimpijada postoji 132 godine. Svake godine je masovnija i doda se nešto novo.“

Olimpijada je prilika i da se ljudi upoznaju, druže i zabave, ali i da pobjegnu od surove svakodnevnice. Božo Stajić je otac četvero djece, a radi kao vozač u Nevesinje putevima. Na pitanje, kako se živi u siromašnom nevesinjskom kraju, kaže:

„Poslije ovog rata teško se svugdje živi, ali se nekako preživljava.“

Nevesinjska olimpijada za neke je prilika i da zarade. Tridesetogodišnji Milenko iz Nevesinja radi kao konobar, ali kaže da loše zarađuje. Na olimpijadu je donio nekoliko boca različitih alkoholnih pića i obručeve. Ko uplati, ima priliku da nabacuje obručeve na flaše i pogotkom osvoji, ili flašu pića, ili protuvrijednost u novcu:

„Imamo neke boce sa po 100 ili 200 maraka, koje stavimo na njih. Ako obručeve neko nabaci na flašu, može da uzme novac ili flašu. Ovo radimo samo kada je olimpijada.“

Šta za Nevesinje znači Olimpijada, objašnjava načelnik te opštine, Branislav Miković:

„U svakom slučaju ovo je za sve nas još jedno novo otvaranje i novi iskorak ka stvaranju potpunog ambijenta da pokažemo kako Nevesinje i Hercegovina u cjelini imaju šta da pruže. Tome se radujem. Jako je dobro imati i očuvati svoju tradiciju, ali je još bolje kada to oplemenjujete i svakim putem činite još boljim i još kvalitetnijim.“

Miković potvrđuje da je život u Nevesinju težak – naslijeđena nerazvijenost, rat i veliki priliv izbjeglica, kao i ne tako uspješno provedena privatizacija, učinili su svoje. Načelnik Nevesinja ipak vjeruje u obećanja premijera Republike Srpske da će se istočnom dijelu tog entiteta u budućnosti posvetiti mnogo veća pažnja nego do sada:

„Iskreno vjerujem u ovaj optimizam koji premijer i vlada grade. Vjerujem da će se pretočiti u jaku pomoć, kroz razvojnu politiku iz sredstava Telekoma. Premijer je obećao 50 miliona za Istočnu Hercegovinu. To će biti veliki i jak zamajac razvoju cijele Hercegovine, pa i Nevesinja.“

Ekipe iz Federacije Bosne i Hercegovine odavno učestvuju u takmičenjima, a Nevesinjci tvrde da su primljene kao i sve druge.
XS
SM
MD
LG