Dostupni linkovi

Još nema dogovora o reformi policije


Reforma policije u Bosni i Hercegovini trebala bi biti završena do polovine septembra, ukoliko Bosna i Hercegovina želi do kraja godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Visoki predstavnik, Miroslav Lajčak, pregovore o reformi policije u ovom trenutku vodi pojedinačno sa predstavnicima političkih stranaka, daleko od očiju javnosti. Poslanik Stranke demokratske akcije u Državnom parlamentu, Sadik Ahmetović, kaže da još nije postignut Sporazum o reformi policije:

„Očekujemo da međunarodna zajednica i Evropska unija ne odustanu od svojih principa i ponovo na jedan određeni način ne popusti politici Milorada Dodika, koji želi da zadrži entitetske MUP-ove i policije, što nije u skladu sa evropskim principima.“

Jedno od rješenja koja se nudi u pregovorima o reformi policije je u nazivima policijskih oblasti, koji mogu biti prihvatljivi svim stranama, o čemu je prije dva dana govorio predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić.

„Ti nazivi bi bili: Policija Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, Policija Bosne i Hercegovine u Federaciji Bosne i Hercegovine (u kojoj bi bilo deset policijskih oblasti) i Policija Bosne i Hercegovine u distriktu Brčko“ - izjavio je Ljubić mostarskoj televiziji Oscar C.

Komentarišući Ljubićevu izjavu, Sadik Ahtmetović kaže:

„U javnosti se spekuliše sa određenim vrstama dogovora, ali kada je u pitanju SDA, pored kontakata koje imam, nismo upoznati sa ovim što je gospodin Ljubić izjavio.“

„Priča koju je iznio predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić, ni približno nije prihvatljiva i potpuno je jasno da ne može biti prihvaćena u Republici Srpskoj, a ubjeđen sam, ni u jednom dijelu političkih partija u Federaciji Bosne i Hercegovine“ - rekao je Radmanović.

U ovom trenutku iz pregovora su isključene stranke koje nisu na vlasti u Bosni i Hercegovini, kaže predsjednik SDS-a, Mladen Bosić:

„Prije svega očekujemo od vladajućeg SNSD-a i Milorada Dodika, za koje pretpostavljamo da pregovaraju, da kažu na kojim su pozicijama i da li su zauzeli nove pozicije. Očigledno je da to što iznosi Ljubić nije u skladu sa onim što u javnosti Republike Srpske SNSD tvrdi.“

Visoki predstavnik još nije razgovarao ni sa predstavnicima Partije demokratskog progresa. Predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, kaže da je stav njegove partije poznat od 2004. godine, a to je da Republika Srpska mora zadržati određeni oblik nadležnosti nad policijom:

„Ovo o čemu je gospodin Ljubić govorio meni liči na potpuno ukidanje Policije Republike Srpske i takav prijedlog za mene nije prihvatljiv, kao što nije bio prihvatljiv ni u martu ove godine, uoči dolaska komesara Evropske unije za proširenje, gospodina Rena. Mislim da još uvijek nije postignut nikakav dogovor.“

Ipak većina naših sagovornika uvjerene je da bi se u septembru mogao postići Sporazum o reformi policije, čime bi se otvorio put Bosni i Hercegovini za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG