Dostupni linkovi

Nema promene u režimu prelaska granice


Radovan BOROVIC, Gëzim BAXHAKU

Javnost u Srbiji gotovo da nema informacija o tome kako građani Kosova koji poseduju UNMIK-ova dokumenta teško ili gotovo ne mogu da pređu administrativnu liniju između Kosova i Srbije. U potrazi za odgovorom zbog čega vlasti u Beogradu ne dozvoljavaju prelazak administrativne linije i korišćenje UN dokumenata u Srbiji, Vuko Antonijević predsednik Koordinacionog centra za Kosovo kaže:

“UNMIK nije imao pravo da uvede nikakve putne isprave. Na žalost, država se u početku nije snašla, jedan deo službi je trebalo da ostane na KiM koji bi izdavao putne isprave, znači po konvenciji iz ’68. godine - ko može da izdaje putne isprave, vozačke, saobraćajne - a ne da UNMIK napravi svoju državu. Država se pravom ne treba da prizna i nije mogla da prizna ta dokumenta. Kretanje jeste problem, ali šta da radim?!”

Vladin predstavnik za Kosovo Vuko Antonijević podseća da svi građani Kosova imaju obavezu da prilikom ulaska u Srbiju plate određene takse, pre svega kada je reč o automobilima kako bi nesmetano boravili u Srbiji. Na pitanje da li je bilo pokušaja da se to pitanje reši obostranim priznanjem validnosti dokumenata Antonijević kaže:

”Inače ne možemo da priznamo zato što ne priznaju ni oni naša dokumenta, a naša dokumenta su morali da priznaju do rešenja o statusu ili bilo čega. Nemaju pravo ni na pasoše, ni na lične karte ni na vozačke ni saobraćajne. Oni su hteli da ponište srpska dokumenta na Kosovo i Metohiju tako da država to nije ni prihvatila. Zna se ko može da izdaje putne isprave, svakako da to nisu nekakve privremene misije, Kosovo nije država. To je prešlo ingerencije kosovskih institucija - ministarstvo, policija - oni su preveli, to ne radi više UNMIK. Ni po jednoj konvenciji, međunarodnim propisima se ne ispunjava - tačno zna ko može da izdaje putne isprave.”

Inicijativa mladih za ljudska prava i nekoliko nevladinih organizacija, više puta su zatražile kod vlasti u Beogradu da priznaju UN dokumente, koji se izdaju na Kosovu. Andrej Nosov ističe da srpske vlasti dvostruko tumačeći Rezoluciju 1244, koriste mogućnost da ne priznaju UN dokumenta:

“Reč je o tome da Srbija praktično koristi Rezoluciju 1244 za jednu stvar, a s druge strane ne priznaje UNMIK. Ovo se ne događa samo Kosovarima koji imaju UNMIK dokumenta, svaki građanin sveta koji doputuje prvo u Prištinu, preko prištinskog aerodroma, i pokuša da uđe u Srbiju – on je onemogućen zato što Srbija ne priznaje ni ovaj UNMIK-ov pečat koji ti ljudi dobiju kada ulaze na Kosovo.”

Poslednjih meseci sve više je kosovskih Albanaca koji su zatražili izdavanje srpkih putnih isprava kako bi lakše putovali po svetu. Nosov dodaje da u saradnji sa policijom kada je reč o prelasku njihovih saradnika sa Kosova u Srbiju nije bilo problema:

”Moram da kažem da su kabinetu ministra Jocića uvek izlazili u susret Inicijativi mladih za ljudska prava i drugim NVO da kada je potrebno da mladi ili bilo ko sa Kosova dođe i partecipira na nekom događaju u Beogradu, oni prođu preko te granice, ali mislim da je neophodno priznati ta dokumenta bez obzira na napore NVO da neko prođe preko određene granice.”

Iako oko 40 zemalja, priznaje UNMIK-ov putni dokument, koji je građanima Kosova zamena za pasoš, Vuko Antonijević iz koordinacionog centra za Kosovo ponavlja da vlada u Beogradu ne razmišlja da promeni stav po pitanju priznavanja UN dokumenata:

“Ni po jednoj konvenciji ni eventualnim međunarodnim propisima se ne ispunjava jer se tačno zna pojam ko može da izdaje putne isprave.”

Portparol Kosovske policijske službe Veton Elshani u izjavi za naš program ističe kako građani Kosova, koji nemaju putne isprave niti lične karte iz Srbije, ne mogu proći administrativni prelaz između Kosova i Srbije u delu prema Srbiji:

«Poznato je da Srbija ne priznaje UNMIK-ova dokumenta, koja za njih nisu validna i to važi za putne isprave, identifikaciona dokumenta, nekadašnje lične karte, vozačke dozvole i saobraćajne dozvole sa kosovskim registracionim tablicama.»

Da bi se mogla preći administrativna linija, odnosno procedure ulaska u Srbiju, svaki putnik treba sa sobom da ima jedan od važećih dokumenata iz nekadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije. Sa druge strane, lica koja imaju jedan od važećih dokumenata Srbije bez problema mogu da uđu na teritoriju Kosova, kaže Elshani. Iako putna dokumenta, odnosno UNMIK-ove pasoše priznaje 39 zemalja Evrope i šire, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ne priznaje dokumenta koja izdaje međunarodna administracija na Kosovu. Zato su građani Kosova, koji zbog ličnih ili poslovnih potreba treba da putuju u Srbiju, prinuđeni da obezbeđuju lične karte, odnosno pasoše iz Srbije.

Problem priznavanja putnih i ličnih isprava od strane Srbije je nekoliko puta bio na dnevnom redu sastanaka nekadašnjeg predsednika Koordinacionog tima za Kosovo Nebojše Čovića sa tadašnjim šefovima i zamenicima šefova UNMIK-a. Međutim, stav Srbije povodom ovog pitanja nije promenjen.

Da bi se sa vozilom koje ima kosovske registracione tablice ušlo u Srbiju neophodno je na administrativnom prelazu dobiti privremene registraske tablice i osiguranje, koje se posebno plaćaju, što stvara dodatne troškove. Srbija takođe ne priznaje ni UNMIK-ove vozačke dozvole. Zadnjih dana poseban problem predstavlja povratak građana na privremenom radu u zapadnoevropskim zemljama preko admnistrativnih prelaza sa Srbijom. Tokom ovog vikenda se na prelazak preko prelaza Merdare čekalo do sedam sati. Zasto je tako? «Srpski zvaničnici ne dozvoljavaju da naši sugrađani koji dolaze na Kosovo iz pravca Crne Gore, Albanije i Makedonije prođu preko administrativnih prelaza, već da prođu kroz jednu državnu granicu, što znači da prođu preko Makedonije ili nekog drugog državnog graničnog prelaza. Naravno, to ne važi za one koji imaju jugoslovenske pasoše, jer oni bez problema mogu da uđu u Srbiju», kaže Elshani.

On ističe kako su i procedure ulaska u Srbiji veoma komplikovane:

«Recimo, mi ne beležimo kada neko ulazi na Kosovo, uzimamo pasoše stavljamo pečate i oni koji ulaze na Kosovo mogu da nastave put. Sa druge strane, svako ko ulazi ili izlazi iz Srbije se upisuje u spiskove, što otežava i usporava ulazak, odnosno izlazak iz Srbije.»

Elshani kaže da je značajno olakšana i procedura ulaska i izlaska roba sa Kosova. U Alijansi preduzetnika Kosova kažu kako putna i identifikaciona dokumenta ne predstavljaju problem za saradnju zajednice preduzetnika na Kosovu i Srbiji, pošto Srbija, imajući u vidu ekonomske interese, bez problema i bez dodatnih procedura izdaje ova dokumenta pripadnicima zajednice biznisa na Kosovu. Predsednik Alijanse preduzentika Agim Shahini kaže da za to ima dva razloga:

“Jedan od razloga je da prodaje svoje proizvode i drugi je politički razlog.”

Shahini ističe kako se problemi u priznavanju dokumenata čine pre svega da bi se dokazalo kako je Kosovo deo Srbije.
XS
SM
MD
LG