Dostupni linkovi

Stražari pomogli bekstvo


Naoružani zatvorenik, pomoć pri bekstvu, podrška izvan zatvora, intenzivna vojna i policijska potraga, su delovi drame koja se odigrala u zatvoru Dubrava, kod Istoka, na zapadu Kosova.

Faton Hajrizi, Astrit Shabani, Amir Sopa, Ramadan Shiti, Burim Basha, Ljirim Jakupi i Džavit Morina, osuđeni za najteža krivična dela, su pobegli iz zatvora u subotu u popodnevnim časovima. Kosovska policijska služba je saopštila da je do bekstva došlo pošto je jedan od zatvorenika bio naoružan.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani izjavio je da je odbeglu sedmoricu, van zatvora čekala podrška, takođe naoružana grupa.

“Zatvorenici su se nalazili u delu zatvora predviđenom za šetnju, kada je jedan od njih izvadio pištolj i uperio ga ka čuvaru tražeći ključeve. Posle toga su oni pucajući bežali i preskočili spoljni zid. Sa druge strane, nalazile su se osobe koje su pucale u pravcu zatvora”, kaže Eljsani.

Portparol ističe da među radnicima zatvora ima osumnjičenih za pomoć pri bekstvu.

“Policija je privela četvoricu korektivnih oficira zbog sumnje da su pomogli zatvorenicima da pobegnu”, kaže Eljsani.

Specijalne jedinice KFOR-a, Kosovske i UNMIK policije, uz pomoć helikoptera pretražuju teren. Među sedmoricom odbeglih ima osuđenih za ubistvo, terorizam, krađu te pokušaj ilegalnog prelaska granice. Policija je uputila apel građanima da sarađuju i ako imaju bilo kakve informacije to prijave najbližoj policijskoj stanici.
XS
SM
MD
LG