Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretekle me vijesti


AZERBEJDŽAN. U Glavnom gradu Bakua lokalne su vlasti odlučile da zabrane učiteljicama da u školu nose - hlače. Kažu, nastoje da malo porade na pristojnom ponašanju. Mislio sam da će ukinuti kratke suknje, ali u Bakuu izgleda u školi su kod učiteljica nepristojne - hlače!! Sad će naravno neka udruga za ravnopravnost žena zatražiti da se nešto zabrani nositi i tamošnjim muškarcima pa se živo interesiram za šta će se opredijeliti!

IRAN: Kad smo već kod oblačenja evo i vijesti iz Teherana koju sam pročitao nekoliko puta i još ću je koji put pročitati. Naime, general Ismail Muqaddam, komandir Islamske policije je izjavio da je uhapšeno MILIJUN muškaraca i žena jer se nisu OBLAČILI kako nalaže zakon. U posljednjem tjednu srpnja u zatvoru ih je bilo samo zbog toga 20.363!! Ovdje je parlament još lani, u svibnju, usvojio naime zakon o oblačenju. Pa nije vrag da Islamski Majlis, odnosno tamošnji parlament, nema drugog posla nego da zakonom odredjuje kako će se ko oblačiti! Izgleda da nema. Poštujem vjeru, naravno, i svačije je pravo da se oblači u skladu sa svojim uvjerenjima. Ali, meni se do sada činilo da je oblačenje pravo pojedinca, a ne kolektiva.

SRBIJA: U Iranu, dakle, odredjuju kako ćeš se oblačiti, a u Srbiji u šta smiješ vjerovati!! Čitam na Internet stranici radija Slobodna Evropa da je Mariji Arsenijević, majci osmomjesečne bebe dijete oduzeto jer se sumnja da je pripadnik male vjerske zajednice nazvane Jehovini svjedoci!!! Dogodilo se to u Velikoj Plani, u Srbiji, gdje je sud oduzeo dijete majci tokom brakorazvodne parnice i dodijelio ga ocu. Majka kaže da to nije točno te da nije ni saslušana!!! Taman kad sam pomislio da će tu ludost onaj drugi, važniji sud poništiti, pročitao sam i izjavu predstavnika pravoslavne crkve. Protojerej Dimitrije Kalezić, naime, kaže: „Ta sekta, vjerska zajednica nije ušla u srpski savjet crkvi u svoje vrijeme isključivo zbog neke vrste terora nad drugim kršćanima. Ovdje je majčino pravo pod velikom sjenom takve klime u kojoj to dijete treba da se vaspitava i uzrasta i očigledno mu se ne daju dobri uslovi za uzrastanje.“ Ne znam da li je neko zabilježio da je ova majka ili njena sekta učinila bilo kakav “teror nad drugim krsćanima” i da li je iko upitao Mariju Arsenijević da li bi možda ona postala član “srpskog savjeta crkvi”. Otac je u medjuvremenu sa osmomjesečnom bebom skoknuo do Belgije i bojim se da bilo kakvo ispravljanje ove sudske ludosti, kad se dogodi, ako se dogodi, neće Mariji vratiti njenu bebu. Dok ne postane član “srpskog savjeta crkvi.”

RUSIJA: Nema nikakve veze ni sa bebama, ni sa oblačenjem, ni sa crkvom ali na ovom spisku čudnih vijesti ima mjesta i za ovu iz Rusije: Jedan je moskovski tužilac otvorio istragu protiv poznatog advokata zato što je uvrijedio policiju u svom romanu!!?? Autor romana se zove Pavel Astakhov, a naslov romana je “Radar”. Tema je bliska povezanost policije i organiziranog kriminala. Glavni junak romana podmićuje policijske inspektore da pošalju ekipe u konkurentsku kompaniju i tamo počnu kriminalističku istragu. Iz ministarstva unutarnje sigurnosti su sasvim ozbiljno izjavili da “likovi u romanu vrijedjaju čast i dostojanstvo policajaca u stvarnom životu!” Čitam jednom, dva puta, tri puta. “Likovi u romanu vrijedjaju čast i dostojanstvo policajaca u stvarnom životu!” Izmišljeni likovi vrijedjaju one stvarne!!! Istragu je zatražio prvi policajac glavnog istraživačkog direktorata u Moskvi, Ivan Glukhov. E sad, ko je u toj priči postupio najčudnije? Ugledni moskovski policajac jer mu je roman vrijedjao policajce? Tužilac koji je uopće prihvatio da se o likovima iz romana raspravlja? Ili, možda ja koji sve to čita u petak uveče nekoliko puta i ne vjeruje soptsvenim očima? Nije čudno postupio policajac Ivan Glukhov, nije niti tužilac u Moskvi, a nisam bogme ni ja koji to čita u petak uveče previše puta. Kriv je Pavel Astakhov koji je napisao roman! Što, jadan, ne piše o ljubavi nego našao da piše o kriminalu!!?? I to jos roman, u kojem je sve izmislio. Pa ga sada propitkuju kako je sve to izmislio, kako mu je to sve palo na pamet i da li je glavni junak na papir stigao iz malog ili velikog mozga!!

Onda sam se zabrinuo da neću moći objaviti ovaj tekst jer nije “balansiran” (neko će mi napisati ljutito pismo da gluposti ima i u drugim državama, a ja, kao, te gluposti namjerno sakrivam). Pa sam počeo lutati po novinama, štampi i tisku i naletio na sarajevsko “Oslobodjenje.” Pročitah tekst sa izvrsnim naslovom i podnaslovom: “Konačno riješenje, kako nas nije sramota živjeti ovako bijedno s tako sposobnom vladom?” Tekst se odnosi na vladu Federacije BiH koja očigledno uživa veliku “popularnost” radi svoje “sposobnosti” da se po mišljenju autora teksta, a zahvaljujuci svojim dostignućnima slobodno može pridružiti onim gornjim primjerima i državama. “Oslobodjenje” preporučuje da “narod ubuduće ide samo u kurtoazne posjete samouslugama; da se zabrani nositi haljinu na kemijsko čišćenje jer svaka fleka podsjeća na dobar obrok; da ako se već mora gladovati da se to radi sa apetitom; te da je glad prirodna pojava.”

Vijesti dakle sve čudnije i čudnije i na kraju priče prestaneš se čuditi, jer, siguran si, nešto nije u redu - s tobom. Ko mi je kriv sto petkom uveče provodim vrijeme pred kompjuterom.

Email me Nenad Pejic
  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG