Dostupni linkovi

NATO država na Kosovu?


U poslednjih desetak dana ministri iz redova DSS, premijera Vojislava Koštunice, horski optužuju NATO da od Kosova pravi svoju državu. Tu tezu prvi je izneo savetnik premijera Aleksandar Simić, navodeći da se “vredi upitati nije li pravi razlog projekta nezavisnosti Kosova u činjenici da je Marti Ahtisari predvideo da NATO bude izuzet iz nadležnosti međunarodnog civilnog posmatrača. On kaže da je u pitanju eksperiment uspostavljanja neke vrste NATO države, sa američkom bazom Bondstil kao glavnim gradom. Posle te izjave, oglasilo se nekoliko ministara iz DSS ponavljajući tezu o tome da NATO hoće da stvori svoju državu na Kosovu. Dragan Jočić, ministar policije i Zoran
Lončar, ministar prosvete:

“Prava namera NATO pakta je da od Kosova napravi svoju vojnu marionetsku državu.”

“Aneks 11. Ahtisarijevog plana direktno nalaže da NATO pakt mora da ima neograničenu vlast u navodno nezavisnoj državi Kosovo.”

Pa još jednom ministar Jočić:

“Apsolutno je neprihvatljivo da na osnovu Ahtisarijevog plana jedan vojni savez kao što je NATO pokušava da napravi sopstvenu državu u kojoj bi imao neograničenu vlast.”

Ko sluša ove izjave teško bi mogao da pomisli da dolaze od zvaničnika države koja je članica Partnerstva za mir, predvorja NATO-a, države čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u NATO-u i ulazak u EU.

Koštuničini ministri i savetnici možda daju partijske izjave za domaću upotrebu, ali javnost ostaje zbunjena zašto niko ne pokuša da neutrališe ovakve poruke i ne podseti kakva je spoljnopolitička orijentacija Srbije.

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu navode DSS-ovih ministara, a u stranci i okruženju predsednika Srbije Borisa Tadića, iako ih javnost proziva, se ne oglašavaju.

Zato je reagovao komandant Kejforove multinacionalne brigade Istok Daglas Ehart podsetivši da je NATO na Kosovu, ne da stvara svoju državu, već u mirovnoj misiji. I izvršni direktor Evroatlanske inicijative Danijel Šunter poručuje da su tvrdnje Koštuničinih ministara potpuno nutemeljene:

“Gospodin Jočić i ostali ljudi koji na ovakav način definišu status NATO-a na Kosovu potpuno ignorišu ono što stoji u Rezoluciji 1244 vojno tehničkog sporazuma u kojem se jasno definiše da NATO ima vodeću ulogu u staranju o bezbednosti ove pokrajine čija je potpisnica i Srbija odnosno SR Jugoslavija.“

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić navodi da Srbija ne treba ni da razmišlja o ulasku u EU ako odustane od nastojanja da postane članica NATO-a. "Nigde ne piše da je neophodno da budete u NATO-u ako želite u EU, ali sve zemlje koje su postale članice Unije prethodno su pristupile i NATO-u”, poručuje Dragišić.

I vojni analitičar Aleksandar Radić upozorava da poruke koje stižu iz Koštuničinog okruženja dovode u pitanje smerove dosadašnje spoljne politike Srbije:

“Jer ti političari iz DSS i njihovi partneri iz Vlade su rekli da je nama budućnost u evroatlanskim integracijama. U situaciji u kojoj tretirate NATO kao protivničku stranu naravno da se postavlja pitanje da li će se i nastaviti takav spoljno-politički pravac.”

Zato profesor Zoran Dragišić poručuje:

“Da se jasno i glasno kaže ako je to kampanja protiv Partnerstva za mir, ako je to kampanja protiv dosadašnje politike Vlade da se ide u evroatlanske integracije - to treba jasno reći.”

Sve u svemu, ako se nekome učinilo, slušajući Simiće, Jočiće i Lončare da smo negde u 99-oj i da smo u ratu sa celim svetom i NATO savezom, podsećamo - od nedavno Srbija je članica NATO programa Partnerstvo za mir, a u septembru će u Briselu predati i Prezentacioni dokument. Ministar odbrane Dragan Šutanovac obećao je da će do 2010. Srbija biti u Alijansi, a u Nacrtu strategijskog pregleda odbrane stoji da je cilj Srbije ulazak u NATO.
XS
SM
MD
LG