Dostupni linkovi

Apel za oslobađanje ruske novinarke


Vladimir Lukin, ruski ombudsmen za ljudska prava smatra da bi vlast trebala odmah da oslobodi novinarku Larisu Arap, zatočenu u psihijatrijskoj bolnici. Poziv Lukina ruskim vlastima uslijedio je nakon apela brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, članova porodice I Partije ujedinjenog civilnog fronta, čiji je lider bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov.
Predsjednik Nezavisne asocijacije psihijatara Juri Savenko, koji je prošle sedmice posjetio Larisu, rekao je agenciji Interfax kako vjeruje da je ona tamo zadržana nezakonito I da ga cijeli slučaj podsjeća na stil iz sovjetskog vremena, kada je vlast isključivo štitila državu, a ne osobu I njenu ličnost.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, novinarka Larisa Arap je kazala da je još zatočena u psihijatrijskoj bolnici.

«Veoma sam bila sretna kada sam čula za Lukinov poziv vlastima I imala sam veliku nadu da će njegov prijedlog uskoro biti prihvaćen, ali doktori su mi rekli da nisu primili nikakav apel za moje oslobadjanje. Izmišljali su razne izgovore I nisu mi dali konkretan datum kada bi trebala da budem puštena. Za datum kada ću biti oslobodjena znaću tek nakon sjednice njihove komisije, koja će odlučivati o mom slučaju».

Larisa Arap je član opozicionog Ujedinjenog civilnog fronta. U junu je ona u lokalnim novinama objavila priču o varvarskom ponašanju ljekara u bolnici za djecu sa psihološkim problemima. U članku čiji je naslov»Luda kuća», iznijela je niz optužbi o sistematskom zlostavljanju I silovanju djece.

Doktori I lokalni zdravstveni zvaničnici su odbacili bilo kakvu vezu izmedju članka koji je Arapova napisala, njenog političkog angažmana I prijema u psihijatrijsku kliniku. Oni su rekli da je novinarka I ranije imala psihičkih problema.
Larisin muž Dmitrij potvrdio je da je njegova supruga 2004. provela dvije sedmice u psihijatrijskoj bolnici, ali je dodao da su doktori to ovoga puta iskoristili da bi je zadržali.
XS
SM
MD
LG