Dostupni linkovi

SNV traži povratak srpske vojske na Kosovo


Jasmina ŠCEKIC

“Kako je i sam komandant KFOR-a kazao da može doći do nasilja, da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bezbedni, da je očigledno da ni KFOR ni UNMIK ne mogu osigurati bezbednost na Kosovu od moguće eskalacije albanskog nasilja, koje je uvek bilo usmereno ka Srbima i imalo za cilj etničko čišćenje, onda praktično jedina garancija Srbima mogu biti rezolucija 1244 SB UN i srpska vojska i policija. Naravno, mi tražimo da se srpske snage bezbednosti razmeste na teritoriji Kosova i Metohije gde žive Srbi, čime Albanci ni na koji način ne mogu biti iritirani”, kaže Ivanović.

Član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović smatra da su zahtevi za povratak srpske vojske i policije opravdani, ali istovremeno kritikuje inicijativu SNV da se srpska vojska i policija vrati samo na sever Kosova i u Kosovsko pomoravlje.

"Moj stav je da srpska vojska i policija treba da se vrati na prostore Kosova i Metohije i da se ispuni tad deo rezolucije 1244 SB UN ali svuda gde žive Srbi na Kosovu. Znači, ne treba deliti Srbe na taj način, da neki budu zaštićeni i privilegovani od strane države Srbije, a da drugi ostanu na milost i nemilost Albancima i međunarodnoj zajednici. To pokazuje svu ozbiljnost i nameru o budućem statusu Kosova tih političara ili lidera“, upozorio je Bogdanović.
XS
SM
MD
LG