Dostupni linkovi

Svako će moći da nađe svoj film


RSE: Evo već nekoliko godina razgovaramo uoči festivala. Po čemu bi se ovaj festival mogao razlikovati od prethodnih?

PURIVATRA: Mislim da će ovogodišnja smotra biti zapamćena po tome da je interes za Sarajevo Film Festival zaista prevazišao sva naša očekivanja. Nakon svega pet godina od promjene koncepta festivala, kada smo obuhvatili čitav region, od Slovenije i Mađarske na sjeveru do Turske, Grčke i Kipra na jugu, što je jedna poprilično velika geografska površina, sa gotovo nekih 150 miliona stanovnika, desilo se to da smo ove godine dobili preko 130 igranih filmova prijavljenih za takmičarski program, što je dokaz da su producenti i režiseri u regionu prihvatili Sarajevo kao svoj festival i kao idealno mjesto da svoj film daju za prvo prikazivanje, odnosno da tu krene život njihovog djela. S druge strane, ove godine festival proširujemo u segmentu koji je, čini mi se, dugoročno možda i najznačajniji za mlade autore ovoga regiona – počinjemo sa projektom koji se zove Sarajevo Talent Campus. Za 80 mladih režisera, producenata i glumaca iz regiona pravimo obrazovni program, u okviru kojeg će imati predavanja, workshopove, male posjete svim festivalskim jedinicama. Za njih će tu biti oskarovci kao što su Alexander Payne, Juliette Binoche, Michael Moore, kao i velike regionalne zvijezde kao što su Danis, Pjer, Jasmila, Leon Lučev, svi oni će raditi s njima. Mislim da taj program u ovom trenutku zaista jeste budućnost, ne samo festivala, nego i budućnost filmske industrije u ovoj regiji.

RSE: Imamo više od 170 filmova pred nama. Koliko se programa radi, iz koliko zemalja, gdje će sve biti prikazivani…?

PURIVATRA: Ove godine imamo 176 filmova, svrstanih u 13 programskih cjelina. Imamo oko 40 zemalja, odnosno filmove iz četrdesetak zemalja. Do sada imamo preko 1.500 akreditovanih gostiju festivala. Zaposlenih na festivalu će ove godine biti preko 750. Znači, već imamo 2.250 akreditovanih ljudi na samom festivalu, što, čini mi se, dovoljno govori o veličini festivala. Projekcije će se odvijati na osam različitih lokacija. Imaćemo projekcije i u Goraždu i u Tuzli.

RSE: Takmičarski program festivala je smotra koja mu je obezbijedila lidersko mjesto u regionu. Ko išta vrijedi, računa da krajem avgusta bude u Sarajevu.

PURIVATRA: Sam interes producenata i autora, koji su prijavili preko 130 filmova za takmičarski program, pokazao je da Sarajevo postaje zaista regionalni centar kinematografije, a da nagrade Sarajevo Film Festivala u ovom trenutku otvaraju brojne druge festivale i brojne druge nove projekte. Zato smo se i potrudili da predsjednik žirija ove godine bude oskarovac Jeremy Irons, da sa nama imamo direktora berlinskog festivala – gospodina Koslika, koji dolazi da otvori Sarajevo Talent Campus, projekat koji radimo u saradnji sa Berlinskim Filmskim Festivalom. Imaćemo 25 direktora drugih evropskih i svjetskih festivala. Imaćemo brojne goste. Samim tim će biti puno posla i za medije. Mislim da će broj akreditovanih predstavnika medija ove godine preći 500, što znači da smo oborili još jedan rekord. Zadnja informacija koju imam je da su u našem press officeu akreditovani predstavnici 30 zemalja.

RSE: Već se u potpunosti afirmisao projekat CineLink. Filmovi nastali uz njegovu podršku već skupljaju svjetski vrijedne nagrade. Razgovarajući s nekim ljudima iz svijeta filma, čuo sam ocjenu kako ovaj festival na izvjestan način sintetizira sve ono što se dešava u filmskoj industriji u regionu. Možemo li tako što zaključiti?

PURIVATRA: Ja mislim da je za nas zaista veliki uspjeh sve ono što se desilo u proteklih pet godina CineLinka. CineLink je pokrenut kao koprodukcijski market, koji bi trebao s jedne strane da dá priliku scenaristima i režiserima da unaprijede kvalitet svojih projekata tokom godine, kroz workshopove, kroz rad s takozvanim skript-doktorima, a onda, tokom Sarajevo Film Festivala, da im da šansu da susretnu producente, fondove, televizijske kompanije, koji bi trebali da ulože novac u te projekte. Pokazalo se da godišnje preko milion eura dolazi u Sarajevo tokom SFF-a kao ulog pojedinih fondova, producenata ili TV kompanija u projekte koje mi nudimo. Ja mogu sa zadovoljstvom reći da je nekoliko projekata, koji su završeni, potpomognuto od različitih njemačkih, austrijskih i francuskih fondova i da se to sada već mjeri sa nekoliko miliona eura uloženih u projekte CineLinka. Evo samo da kažem da je projekat koji otvara ove godine Sarajevo Film Festival «Teško je biti fin», takođe podržan od strane njemačkog fonda NDM, od strane Euro Image i od nekoliko predstavnika evropskih fondova. Raduje nas da je to takođe jedan od projekata CineLinka. Tu je i svjetska premijera filma «Ja sam iz Titovog Velesa» Teone Mitevske, koja je takođe podržana od nekoliko fondova, takođe kao rezultat našeg CineLink projekta. Tako da je učešće u našem koprodukcijskom marketu CineLink zaista veliki benefit za sviju, ne samo za SFF, nego i za režisere i producente.

RSE: Čini se da su institucije koje se bave kulturom, ali i brojni sponzori, vidjeli o čemu se radi i pronašli svoj interes da ulažu u Sarajevo Film Festival.

PURIVATRA: Mogu da kažem da je ovo projekat koji je zaista baziran na dužem periodu. Nas raduje da iz godine u godinu imamo sve veći broj partnera, da je razumijevanje državnih, odnosno federalnih, kantonalnih i gradskih organa iz godine u godinu veće. Međutim, htio bih istaći da je budžet Sarajevo Film Festivala na istom nivou, čak nešto i manji od, na primjer, prvog filmskog festivala Srbije, koji je nedavno održan u Novom Sadu. To je bio festival koji je imao ukupno 18 filmova u nacionalnom programu i možda još sedamdesetak filmova u drugim programima. Taj festival je koštao između milion i tristo i milion i petsto eura. Naš festival, sa 174 filma i sa svim ovim prestižnim, svjetskim, evropskim i regionalnim gostima, košta oko milion i dvjesto – milion i dvjesto pedeset hiljada eura. Pulski festival, sa svega 30 filmova, košta 800.000 eura.

RSE: Već od petka starta veliki projekat, 10 dana ćemo ovdje uživati. Karte su u prodaji, ima ih i biće ih.

PURIVATRA: To da nema karata je medijska fama. Sarajevo Film Festival je organizovao i rezervacije i prodaje ulaznica po principu da će biti karata za sve projekcije. Imamo veći broj repriza, imamo veće prostore i pozivam sve one koji imaju vremena da dođu u naš box-office i mislim da osim možda za samo otvaranje, za sve ostale projekcije će biti dovoljno ulaznica i da će svako moći da nađe svoj film. Od djece, tinejdžera, sladokusaca umjetničkog filma, do onih koji vole dobru komediju. Moći će ići u Heineken Open Air, uživati u filmovima u kojima igraju Steve Buchemi, Juliette Binoche, Michael Moore, dakle brojni gosti koji ove godine dolaze u Sarajevo.
XS
SM
MD
LG