Dostupni linkovi

Da li sveštenici SPC imaju imunitet pred sudovima?


Odmah nakon što je ministar pravde Srbije Dušan Petrović inicirao proveru postupka koji je vodio Opštinski sud u Novom Sadu, pomoćnica minsitra Snežana Malović izjavila je da će po utvrđivanju činjenica u slučaju igumana Ilariona biti doneta odluka da li će ministar tražiti razrešenje sudije zbog nastupanja zastarelosti ovog predmeta:

“Nakon dostavljenog izveštaja sagledavaće se sve činjenice i ukoliko bude postojala odgovornost pokrenuće se postupak za razrešenje.”

Istovremeno, danas je našem radiju u Opštinskom sudu u Novom Sadu potvrđeno da Ministarstvu pravde još uvek nije dostavljen bilo kakav izveštaj iz ovog predmeta jer se, kako nam je rečeno i predsednik suda i postupajući sudija nalaze na godišnjem odmoru.

Podsetimo da je Ilariona Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Sadu teretilo da je 2001. u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na "nedozvoljene polne radnje" maloletne dečake. Prvu presudu na 10 meseci zatvora Opštinski sud u Novom Sadu doneo je tek pet godina kasnije a konačnu odluku da se predmet vrati na novo suđenje doneo je Vrhovni sud u aprilu ove godine. Međutim, novog suđenja neće biti, jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Inače, nakon podizanja optužnice vladika sremski Vasilije smenio je Ilariona sa mesta starešine manastira Hopovo, a on je izvesno vreme proveo u manastiru Orahovica u Hrvatskoj , odakle je proteran jer je i tamo navodno uznemiravao decu.

Slučajevi Igumana Ilariona kao i proces koji je za slične optužbe vođen protiv vladike vranjskog Pahomija, a koji je takođe oslobođen, otvaraju pitanje da li sveštena lica u Srbiji uživaju imunitet pred sudovima u odnosu na građane kojima postupci teku uobičajenom brzinom pri čemu predmeti gotovo nikada ne zastarevaju. Biljana Kovačević Vučo iz Centra pravnika za ljudska prava ističe da zastarelost bilo kog predmeta gotovo po pravilu ukazuje na činjenicu da sa određenim postupkom nešto nije u redu:

“Postoji čitav niz mehanizama da se spreči zastarelost tog postupka. Kada dođe do zastarelosti to je, po kriterijumima koji postoje, jedan od prvih indikatora da postoji određeni politički pritisak. Kako se to već ponavlja, za Pahomija i oca Ilariona, mislim da je to jedan ozbiljan signal kojim država, društvo, sudstvo, parlament i svi koji su uključeni u proces reformi moraju da se pozabave. To nije smelo da se dogodi.”

Ministar vera Radomir Naumov međutim krivce vidi na sasvim drugoj strani:

“Ostaje jedan ukus da se o tome vrlo tendeciozno piše i već se definiše i presuđuje u napred.”

Postupak u slučaju igumana Ilariona bio je bitno povređen i zbog toga je VSS ukinuo i prvostepenu i drugostepenu presudu i vratio Opštinskom sudu u Novom Sadu predmet na ponovno odlučivanje, objašnjava za naš program ovakvu odluku PR ovog suda Vesna Dabić:

“Postupak je bio bitno povređen zbog toga što optuženi nije uredno pozvan na glavni pretres pa samim tim nije ni prisustvovao da bi mogao da se izjasni o dokazima koji su na glavnom pretresu izvedeni.”

Sociolog religije Mirko Đorđević u izjavi za naš program kaže da prema Zakonu o crkvama sveštena lica ne mogu uživati imunitet pred sudovima izuzev ako u svojstvu narodnih poslanika nisu položili zakletvu u Skupštini, ali i naglašava da se u praksi stvari odvijaju drugačije te da sveštenici jesu zašticeni pred sudovima u Srbiji:

“Neko je čekao da nastupi stanje zastarelosti da ne bi moglo ništa da se uradi. To potvrđuje činjenicu da postoji pritisak izvršne vlasti na domen sudske vlasti. U ovom momentu ministar pravde bi morao da obnovi postupak. On kao ministar pravde bi mogao da opozove sudije. Da li će se to desiti – nisam siguran.”

Sam Ilarion za ishod sudskog postupka zahvalnicu upućuje na više adresa:

“Ipak je Božija pravda. Ja sam zahvalan Bogu, zahvalan braniocu i naravno sudu, onom koji je na kraju uvideo, shvatio i razumeo. Na koji način je to završeno – da li zastarelošću, ovako ili onako – to je ipaj Božija promisao.“

Na posletku Mirko Đorđević zaključuje da je i u ovom kao i u slučaju vladike Pahomije problem duboko političke prirode:

“Izvršnoj vlasti, konkretno koaliciji koja je sada na vlasti, odgovara jedan stepen klerikalizacije ukupnog društvenog života jer u crkvi nalaze oslonac i ona im pruža duhovnu logistiku. Stvari se sada posebno zaoštravaju zbog toga što je stav naše crkve o Kosovu, ovako kako je izraženo u više navrata i službeno i u govorima vladika, nešto odakle vlada pozamljuje svoj stav, svoju strategiju za ove mučne pregovore o Kosovu. Problem je, dakle, politički u onom najtežem smislu reči.”
XS
SM
MD
LG