Dostupni linkovi

Nastavlja se kamenovanje kosovskih autobusa


Prije bi se avanturizmom, nego turizmom mogla nazvati odluka Kosovara da ljetovanje provedu u Crnoj Gori, najčešće u Ulcinju jer njihovi autobusi iz godine u godinu veoma često se kamenuju pri prolasku drumovima u zemlji koja sebe smatra turističkom. Više puta je ponovljena odluka crnogorske Vlade da će se obračunati sa tim vandalizmom nerijetko opasnim po živote putnika koji se zasipaju kamenicama nije dala željene rezultate. Autobus preduzeća „Seljo turs“ iz Prištine do sada je bio dva puta meta. Prije mjesec dana u Sutomoru i sada na Ribarevinama pored Bijelog Polja, priča njegov vozač Gani Mehmeti:

„To mi se desilo, baš mene, prije mesec dana u Sutomore. Razbili mi staklo, maltretiranje sam dobio od pola dva danju od pet sati ujutru. Policija kaže moramo u sud, otišli smo u sud, šta su radili nisam dobio zapisnik od policije, niti da li su ih kaznili. Uhvaćeni su trojica. Jedan je bio iz Srbije, glavni što je on organizovao i još dva mladića iz Sutomore“.

U Bijelom Polju su istovremeno kamenovana dva autobusa. Povrijeđenih nije bilo. Polomljeno je šest stakala i policija je uspjela da uhvati četiri počinioca. Nijesu pristali govoriti u mikrofon. „Dva i po sata čekanja da inspektor dođe na lice mjesta nijesu objašnjavali ni turistima“, kaže vozač drugog kamenovanog autobusa Ibrahim Bulaku:

„Tako da i policija neintervenira. Već dva sata čekam ovde“. To nije regularno ni za koga. Osamdeset putnika radi tri barabe čeka ovde“.

Među putnicima kosovskih autobusa je bila i Ulcinjanka Ljiljana Ljucović. Nije joj bilo lako da saputnicima objasni turističku ponudu Crne Gore i njeno opredjeljenje o razvoju turizma:

„Mogu da branim zato što znam da ovdje ima puno onih koji su stvarno van pameti, van svega, nemaju nikakvu kulturu ni ništa i jednostavno ne mogu da vjerujem da država može da dozvoli da se ovo desi. Bruka da svijet čuje. Znam da se dešava iz godine u godinu i zato kažem da je sramota što država dozvoljava to. Ja mislim da to treba naj, najstrožije da se kazni. Ja znam da neće ništa. Samo će da kažu dobro idite kući i završena priča i ’ajde“.

RSE:Vi ste putnik ovog autobusa, kažite mi kako ste doživjeli ove kamenice?

PUTNIK: Ovo je bila tragedija. Ne znam kako samo naše autobuse, a „Nišekspres“, „Lasta Beograd“ slobodno prolazi. Ne znam stvarno. Ovo je već svake godine pri kraju sezone. Ovo nas tera stvarno da pomislimo da idemo stalno uvek u Albaniju, a ne više u Montenegro.

Ni vozači Bulaku i Mehmeti statistikom svjedoče da slogan: „Divlja ljepota“ upravo zbog divljanja vandala ne doprinosi razvoju crnogorskog turizma. Naprotiv, prije dva ljeta sedam autobusa dnevno je prevozilo njihovo preduzeće. Danas dva:

„To treba Crna Gora danas da potraži zašto ima manje. Znači, tu je ona tačka koja ima manje. Iduće godine najverovatnije imaće još manje“.

„Odmah deluje da za iduću godinu ima da bude mnogo mnogo manje turista sa Kosova“.

„U Ulcinju je lekovit taj pesak za mnogo stvari pomaže ljudima i mi smo navikli već“.

RSE: Vi došli zbog pijeska, a dobili šljunak, odnosno kamenice!

BULAKU: Da. Pa, stvarno ne znamo šta ćemo dobro reći Kosovu za Crnu Goru.
XS
SM
MD
LG